Bedrijfseconomisch ontslag

In alle gevallen waarin bedrijfsomstandigheden de aanleiding voor het ontslag zijn, spreekt men van bedrijfseconomisch ontslag.

 • Wanneer kan ik wegens een bedrijfseconomische reden ontslagen worden?

  Wanneer kan ik wegens een bedrijfseconomische reden ontslagen worden?

  Je kunt pas wegens een bedrijfseconomische reden ontslagen worden als er aan 3 voorwaarden voldaan is. Je werkgever moet een overtuigende bedrijfseconomische ontslagreden hebben, hij moet jou op de juiste grond[...]

 • Afspiegelingsbeginsel

  Afspiegelingsbeginsel: wat is het en hoe werkt het?

  Het afspiegelingsbeginsel is een wettelijk voorgeschreven selectiemethode die jouw werkgever moet toepassen om te bepalen wie er om bedrijfseconomische redenen ontslagen mag worden. Deze selectiemethode hoeft alleen toegepast te worden[...]

 • Herplaatsingsverplichting

  Je kunt in het algemeen pas ontslagen worden als je werkgever beschikt over een geldige ontslagreden en hij in voldoende mate geprobeerd heeft om je te herplaatsen in een andere passende functie.
 • Wederindiensttredingsvoorwaarde, wat is dat?

  Als de werkgever van het UWV een ontslagvergunning heeft gekregen en het dienstverband van de werknemer is opgezegd, mag de werkgever vanaf het moment van opzegging gedurende 26 weken geen andere werknemers of zzp’ers aantrekken voor hetzelfde werk. Dit wordt ook wel de wederindiensttredingsvoorwaarde[...]
 • Deeltijdontslag

  Een werkgever wil er soms voor willen kiezen om een werknemer niet volledig te ontslaan, maar slechts gedeeltelijk. De werkgever wil als het ware alleen de arbeidsomvang terugbrengen, bijvoorbeeld omdat er minder werk is. Kan dit?
 • Ontslag wegens faillissement

  Als je werkgever in grote financiële moeilijkheden verkeert, kan door een rechtbank het faillissement worden uitgesproken. Er moet dan sprake zijn van een situatie waarbij je werkgever niet langer in staat is om zijn schulden te voldoen.
Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1318 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder