Heb ik bij disfunctioneren recht op een ontslagvergoeding?

Ja, dat zal meestal het geval zijn. Alleen als je je als werknemer ernstig verwijtbaar gedragen hebt, bestaat er geen recht op een ontslagvergoeding.

Een werknemer heeft kort gezegd recht op een ontslagvergoeding als hij minimaal twee jaar in dienst is en door de werkgever ontslagen wordt. Een uitzondering geldt voor de werknemer die zich ernstig verwijtbaar gedragen heeft.

Disfunctioneren en verwijtbaarheid

Disfunctioneren wil zeggen dat de werknemer niet kan voldoen aan de functie-eisen van zijn functie. Het gaat dan dus om onmacht, niet om onwil. Bij disfunctioneren speelt verwijtbaarheid in het algemeen dan ook geen rol. Een werknemer die wegens disfunctioneren ontslagen wordt zal dus in de regel in aanmerking komen voor een ontslagvergoeding. Deze ontslagvergoeding kan door de rechter worden vastgesteld (transitievergoeding), maar kan ook in onderling overleg tussen de werkgever en de werknemer worden bepaald. In dit laatste geval zal de ontslagvergoeding meestal (flink) hoger zijn dan de transitievergoeding als het ontslagdossier van de werknemer niet (volledig) op orde is.

Alleen als een werknemer pertinent weigert om zich in te spannen om zijn functioneren te verbeteren, terwijl er sprake is van serieuze en terechte kritiek op zijn functioneren, zal een ontslagvergoeding waarschijnlijk niet aan de orde zijn.

Benieuwd of jij in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding of heb je andere vragen? Neem gerust eens contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1304 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder