Ontslagvergoeding en transitievergoeding

Een ontslagvergoeding of gouden handdruk is geen vanzelfsprekendheid. In onderstaande artikelen leest u alles over de hoogte van en het recht op een ontslagvergoeding.

 • Transitievergoeding

  Transitievergoeding: wat is dit en wanneer heb ik daar recht op?

  De transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop je volgens de wet (minimaal) recht hebt als je ontslagen wordt of als je arbeidscontract niet verlengd wordt. De hoogte van deze transitievergoeding is 1/3e maandsalaris[...]

 • Recht op billijke vergoeding

  Een billijke vergoeding is de extra ontslagvergoeding die een rechter aan een werknemer kan toewijzen als de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Deze vergoeding komt dan bovenop de wettelijke transitievergoeding.
 • Transitievergoeding naast kantonrechtersformule berekenen?

  Als u na 1 juli 2015 ontslagen wordt heeft u hoogstwaarschijnlijk recht op een transitievergoeding. Toch kan het zinvol zijn om ook te weten wat de uitkomst van de kantonrechtersformule zou zijn op basis van uw persoonlijke gegevens. Dat zit zo.
 • Overgangsrecht transitievergoeding

  Een speciale overgangsregeling moet voorkomen dat een werkgever na 1 juli 2015 zowel een transitievergoeding moet betalen als ook een vergoeding in het kader van een eerder tot stand gekomen sociaal plan of cao.
 • Hoe zit het precies met de gewogen dienstjaren in de kantonrechtersformule?

  Voor de berekening van een ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule wordt niet gekeken naar het daadwerkelijk aantal dienstjaren van de werknemer, maar speelt het begrip gewogen dienstjaren een belangrijke rol.
 • Hoe wordt de kantonrechtersformule berekend?

  Een ontslagvergoeding of gouden handdruk kan op verschillende manieren berekend worden. Een werkgever zal vaak willen aanknopen bij de zogenaamde transitievergoeding, terwijl veel werknemers in het kader van onderhandelingen over ontslag nog regelmatig aanhaken bij de kantonrechtersformule.
 • Heb ik recht op een gouden handdruk?

  Dit is misschien wel de meest gestelde vraag die aan onze arbeidsrechtadvocaten gesteld wordt. Een begrijpelijke, maar tegelijkertijd ook lastig te beantwoorden vraag. Om een goed antwoord op deze vraag te kunnen geven zijn twee zaken van belang: wat verstaat u onder een gouden handdruk en welke[...]
Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1318 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder