Hoeveel belasting moet er over een ontslagvergoeding betaald worden?

Over een ontslagvergoeding moet inkomstenbelasting (box 1) betaald worden. De werkgever die de ontslagvergoeding uitkeert is verplicht om de verschuldigde belasting bij de betaling aan de werknemer al in te houden (loonheffing) en af te dragen aan de belastingdienst.

Het uiteindelijk verschuldigde percentage aan belasting is afhankelijk van het totaal belastbare inkomen dat de werknemer ontvangt in het jaar waarin de ontslagvergoeding door de werkgever uitgekeerd wordt.


De belastingtarieven per 1 januari 2019 bedragen (box 1):

  • 36,55% over een belastbaar inkomen tot € 20.384
  • 38,10% over een belastbaar inkomen vanaf €20.385 en tot € 68.507
  • 51,75% over een belastbaar inkomen vanaf € 68.508

De werknemer ontvangt dus altijd slechts het netto equivalent van de ontslagvergoeding. Als de werknemer aangifte inkomstenbelasting doet met betrekking tot het jaar waarin de ontslagvergoeding is uitbetaald, kan blijken dat er mogelijk te veel of te weinig belasting door de werkgever is ingehouden.

Een voorbeeld.
Marcel de Ruiter wordt op 1 maart 2019 ontslagen en ontvangt een ontslagvergoeding van € 25.000 bruto. Zijn werkgever houdt bij de eindafrekening 52% loonheffing op deze ontslagvergoeding in. Marcel krijgt dus slechts € 12.000 netto op zijn bankrekening bijgeschreven. Bij de aangifte inkomstenbelasting over 2019 wordt duidelijk dat het totaal belastbare jaarinkomen van Marcel bestaat uit de optelsom van het loon dat Marcel tot 1 maart 2019 van zijn werkgever ontving, de WW-uitkering die Marcel vanaf 1 maart 2019 ontving en zijn ontslagvergoeding.

Het totaal belastbare jaarinkomen blijkt dan € 60.000 bruto te bedragen. Daarmee moet Marcel over de top van zijn inkomen 38,10% belasting betalen. De werkgever heeft dus, achteraf bezien, te veel loonheffing ingehouden op de uitbetaling van de ontslagvergoeding. Marcel heeft nog recht op een belastingteruggave van € 3.475 (13,9% van € 25.000).

Stamrechtvrijstelling is afgeschaft

Tot 1 januari 2014 kon een werknemer een beroep doen op de stamrechtvrijstelling. Op grond van deze vrijstelling was het mogelijk om de ontslagvergoeding bruto (dus zonder inhouding van belasting) over te laten maken naar een speciale bankrekening (banksparen) of naar de rekening van een speciaal opgericht B.V. (de stamrecht B.V.). Deze mogelijkheden zijn per 1 januari 2014 afgeschaft.

Fiscaal voordeel door middeling of het benutten van de jaarruimte

Door de afschaffing van de stamrechtvrijstelling zijn de mogelijkheden om nog enig fiscaal voordeel te behalen bij het ontvangen van een ontslagvergoeding beperkt tot het middelen van de belasting en het benutten van de jaarruimte.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1023 waarderingen, gemiddeld: 7.6 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder