Deeltijdontslag

Een werkgever wil er soms voor willen kiezen om een werknemer niet volledig te ontslaan, maar slechts gedeeltelijk. De werkgever wil als het ware alleen de arbeidsomvang terugbrengen, bijvoorbeeld omdat er minder werk is. Kan dit?

Het antwoord luidt: alleen in uitzonderingsgevallen. Het UWV kan namelijk alleen een ontslagvergunning afgeven (of weigeren) voor de gehele arbeidsovereenkomst en niet voor een deel daarvan. Toch begrijpt ook het UWV dat deeltijdontslag in sommige gevallen noodzakelijk is.

Een klein bedrijf is gespecialiseerd in de verkoop en het monteren van zonweringen. Bij dit bedrijf zijn twee monteurs werkzaam die allebei 40 uur per week werken. Door economische tegenwind lopen de verkopen steeds meer terug en dreigt de onderneming verliesgevend te worden. De eigenaar moet dus ingrijpen.

Tip!

Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Maar voor het plaatsen van de zware zonweringen is bij elke opdracht de inzet van beide monteurs nodig. Zou de eigenaar dus een van beide monteurs ontslaan, dan komt de bedrijfsvoering in gevaar. In dit geval zou de eigenaar dus kunnen opteren voor deeltijdontslag en er bij het UWV op aan kunnen sturen dat beide monteurs in dienst blijven, maar nog slechts voor 20 of 30 uren per week.

Je moet in deze situatie als werkgever wel duidelijk kunnen maken dat er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor deeltijdontslag onvermijdelijk is. Daarnaast heeft een deeltijdontslagaanvraag alleen kans van slagen als je de betreffende werknemer schriftelijk hebt toegezegd een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te gaan voor minder uren, maar verder onder dezelfde arbeidsvoorwaarden.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer?

De arbeidsrechtspecialisten van Ontslag.nl zijn zeer ervaren in het beoordelen en voeren van UWV procedures. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1286 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder