Deeltijdontslag

Wouter Van Gelderen Wouter Van Gelderen Arbeidsjurist Bijgewerkt op: 24 januari 2022

Een werkgever wil er soms voor willen kiezen om een werknemer niet volledig te ontslaan, maar slechts gedeeltelijk. Dat heet deeltijdontslag. De werkgever wil dan als het ware alleen de arbeidsomvang terugbrengen, bijvoorbeeld omdat er minder werk is. Kan dit? Het antwoord luidt: alleen in uitzonderingsgevallen. 

 

Het UWV kan namelijk alleen een ontslagvergunning afgeven (of weigeren) voor de gehele arbeidsovereenkomst en niet voor een deel daarvan. Toch begrijpt ook het UWV dat deeltijdontslag in sommige gevallen noodzakelijk is.

 

Een klein bedrijf is gespecialiseerd in de verkoop en het monteren van zonweringen. Bij dit bedrijf zijn twee monteurs werkzaam die allebei 40 uur per week werken. Door economische tegenwind lopen de verkopen steeds meer terug en dreigt de onderneming verliesgevend te worden. De eigenaar moet dus ingrijpen.


  • Is deeltijdontslag in jouw situatie rechtsgeldig? Controleer het snel met de Ontslagchecker!

Maar voor het plaatsen van de zware zonweringen is bij elke opdracht de inzet van beide monteurs nodig. Zou de eigenaar dus een van beide monteurs ontslaan, dan komt de bedrijfsvoering in gevaar. In dit geval zou de eigenaar dus kunnen opteren voor deeltijdontslag en er bij het UWV op aan kunnen sturen dat beide monteurs in dienst blijven, maar nog slechts voor 20 of 30 uren per week.

 

Je moet in deze situatie als werkgever wel duidelijk kunnen maken dat er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor deeltijdontslag onvermijdelijk is. Daarnaast heeft een deeltijdontslagaanvraag alleen kans van slagen als je de betreffende werknemer schriftelijk hebt toegezegd een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te gaan voor minder uren, maar verder onder dezelfde arbeidsvoorwaarden.

Laat een advocaat verweer voeren tegen jouw ontslag

Laat een van de ervaren advocaten van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten verweer voeren tegen jouw ontslag. Zij behoren tot de beste ontslagadvocaten van Nederland en weten precies waar de kansen en risico’s van jouw ontslagzaak zitten.

Maarten van Gelderen

Advocaat arbeidsrecht

Wouter Van Gelderen Wouter Van Gelderen Arbeidsjurist Bijgewerkt op: 24 januari 2022