Wat is een sociaal plan?

Een sociaal plan is een door de werkgever opgestelde collectieve regeling waarin omschreven staat hoe een reorganisatie gaat verlopen en welke voorzieningen daarbij worden getroffen voor de werknemers die hun baan verliezen.

Sociale plannen zijn soms bindend

Sociale plannen zijn er in alle soorten en maten. Met name bij grote (beursgenoteerde) bedrijven worden bij reorganisaties vaak omvangrijke sociale plannen gemaakt die veelal met de vakbonden zijn overeengekomen. Een sociaal plan dat met vakbonden is overeengekomen heeft in principe een bindende werking. Een rechter zal nog slechts in uitzonderlijke gevallen bereid zijn om van dit sociaal plan af te wijken.

Met name in het MKB komen sociale plannen voor die eenzijdig door de werkgever zijn opgesteld al dan niet in overleg met een ondernemingsraad. Van deze plannen gaat op zich geen bindende werking uit. Een rechter kan eenvoudig van de inhoud van een dergelijk sociaal plan afwijken.

Als je te maken krijgt met een sociaal plan en je wilt weten of dit plan voor jouw bindend is, neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Inhoud van een sociaal plan

Sociale plannen zijn soms zeer uitgebreid en zeer sociaal maar soms ook uiterst mager. Een sociaal plan moet dus per geval beoordeeld worden. In de meeste sociale plannen komen de volgende onderwerpen echter aan bod:

  • De looptijd van het sociaal plan.
  • De werkingssfeer. Op wie is het sociaal plan van toepassing?
  • De wijze waarop aangekondigd en bepaald wordt wanneer werknemers boventallig zijn.
  • Maatregelen die de werkgever neemt om boventallige werknemers intern of extern aan nieuw werk te helpen.
  • Financiële regelingen voor werknemers die definitief ontslagen worden. Het gaat dan meestal om een ontslagvergoeding of een periodieke aanvulling op een WW-uitkering.
  • Hardheidsclausule. Dit is een bepaling die aangeeft dat in bijzondere gevallen van het sociaal plan kan worden afgeweken.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1219 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder