Wanneer kan ik wegens een bedrijfseconomische reden ontslagen worden?

Voor een bedrijfseconomisch ontslag moet volgens de regels van het ontslagrecht aan drie voorwaarden voldaan zijn: er moet sprake zijn van een bedrijfseconomische reden, de juiste werknemer moet voor ontslag zijn voorgedragen en het moet niet mogelijk zijn om de werknemer te herplaatsen.

Een werkgever die via het UWV Werkbedrijf een ontslagvergunning wil verkrijgen op grond van een bedrijfseconomische reden, zal het UWV moeten overtuigen van de onderstaande drie elementen.

1. Bedrijfseconomische reden

In de eerste plaats zal de werkgever aannemelijk moeten kunnen maken dat er sprake is van een bedrijfseconomische reden. Dat kan bijvoorbeeld een verliesgevende situatie zijn, maar ook een bedrijfsverhuizing of een terugloop van omzet of klanten.

2. Afspiegelingsbeginsel

Een werkgever mag niet zelf bepalen wie er wel en wie er niet ontslagen wordt. Als er sprake is van een functie die door meer werknemers vervuld wordt en een aantal arbeidsplaatsen komt te vervallen, moet de werkgever een wettelijk voorgeschreven selectiemethode toepassen: het afspiegelingsbeginsel.

Op grond van dit afspiegelingsbeginsel moeten alle werknemers met een zogenaamde uitwisselbare functie worden ingedeeld in vijf leeftijdsgroepen. De bedrijfseconomische ontslagen moeten zoveel mogelijk gelijkmatig verdeeld over de vijf leeftijdsgroepen plaatsvinden. Je leest meer over het afspiegelingsbeginsel in dit artikel.

3. Herplaatsing

De werkgever zal duidelijk moeten kunnen maken dat er geen mogelijkheid is om de werknemer te herplaatsen in een andere passende functie. Vooral bij wat grotere organisaties zijn er soms op andere afdelingen vacatures waarvoor de werknemer, al dan niet met enige aanvullende scholing, mogelijk in aanmerking zou kunnen komen. Pas als het UWV ervan overtuigd is dat herplaatsing niet realistisch is, zal de gevraagde ontslagvergunning afgegeven worden.

Als de ontslagplannen van de werkgever niet aan alle drie de voorwaarden voldoen, kan het voor de werknemer zinvol zijn om tegen het ontslag bezwaar te maken. Uit onze praktijk blijkt dat het met name aan de tweede voorwaarde (het correct toepassen van het afspiegelingsbeginsel) nogal eens schort. Heb je zelf een vraag over bedrijfseconomisch ontslag en over de juiste toepassing van de drie besproken onderwerpen? Neem via de Ontslaglijn contact op met een van onze ontslagspecialisten.

Tip!

Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Toestemming UWV Werkbedrijf blijft noodzakelijk

Een werkgever kan overigens niet zelf tot ontslag overgaan, ook niet als hij van mening is dat aan bovengenoemde drie voorwaarden voldaan is. Als de werkgever er niet in slaagt om met de werknemer (financiële) afspraken te maken over een ontslag met wederzijds goedvinden, zal hij een ontslagaanvraag bij het UWV moeten indienen. Deze ontslaginstantie bepaalt dan of aan alle voorwaarden voldaan is.

Voorbeeld ontslagbrief bezwaar tegen bedrijfseconomisch ontslag

Als je het niet eens bent met een aangekondigd bedrijfseconomisch ontslag, dan is het verstandig om je werkgever dit schriftelijk te melden. Met deze voorbeeldbrief kun je eenvoudig bezwaar maken tegen een ontslagaanzegging van de werkgever.

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer?

De arbeidsrechtspecialisten van Ontslag.nl zijn zeer ervaren in het beoordelen en voeren van UWV procedures. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1219 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder