Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
Volgens de wet is er sprake van collectief ontslag als een werkgever binnen een periode van drie maanden en binnen een district (regio) van het UWV Werkbedrijf de arbeidsovereenkomst van twintig of meer werknemers wil beëindigen.
Als er sprake is van een collectief ontslag heeft dit voor een werkgever tot gevolg dat hij een officiële melding van collectief ontslag moet doen bij het UWV Werkbedrijf en de vakbonden. De werkgever zal dan met de vakbonden in overleg moeten treden over het opstellen van een sociaal plan.
Als je wilt nagaan of er bij jouw werkgever sprake is van collectief ontslag, houd er dan rekening mee dat voor het vereiste aantal van twintig werknemers, de volgende werknemers niet meetellen:
Voor het aantal van twintig werknemers tellen in onderling overleg afgesloten beëindigingsovereenkomsten ook mee. Daarmee wordt voorkomen dat een werkgever onder de bepalingen van collectief ontslag kan uitkomen door met een aantal werknemers beëindigingsovereenkomsten te sluiten.
Een voorbeeld.
InterTech B.V. moet om bedrijfseconomische redenen dertig werknemers ontslaan. Met drieëntwintig werknemers weet de werkgever een regeling te treffen en deze dienstverbanden worden met wederzijds goedvinden beëindigd. Voor zeven werknemers wordt ontslag aangevraagd via het UWV Werkbedrijf. Volgens de wettelijke regels is hier sprake van een collectief ontslag.
Als werknemer is het belangrijk om na te gaan of er sprake is van collectief ontslag. In dat geval kan een werkgever namelijk alleen reorganiseren als er aan een tweetal extra voorwaarden voldaan is:
Een aantal werkgevers probeert daarom te voorkomen dat een reorganisatie het stempel ‘collectief ontslag’ krijgt. Als dit ten onrechte gebeurt, kan dit voor jou aanleiding zijn om je ontslag met succes aan te vechten. Als je vragen hebt over collectief ontslag, kun je vrijblijvend contact opnemen met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.
Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan