Wanneer is er sprake van collectief ontslag?

Volgens de wet is er sprake van collectief ontslag als een werkgever binnen een periode van drie maanden en binnen een district (regio) van het UWV Werkbedrijf de arbeidsovereenkomst van twintig of meer werknemers wil beëindigen.

Bij collectief ontslag moet een verplichte melding plaatsvinden

Als er sprake is van een collectief ontslag heeft dit voor een werkgever tot gevolg dat hij een officiële melding van collectief ontslag moet doen bij het UWV Werkbedrijf en de vakbonden. De werkgever zal dan met de vakbonden in overleg moeten treden over het opstellen van een sociaal plan.

Als je wilt nagaan of er bij jouw werkgever sprake is van collectief ontslag, houd er dan rekening mee dat voor het vereiste aantal van twintig werknemers, de volgende werknemers niet meetellen:

  • uitzendkrachten en gedetacheerden
  • werknemers in de proeftijd
  • werknemers met een contract voor bepaalde tijd
  • bestuurders (directieleden) van een B.V. of N.V.
  • ambtenaren
  • werknemers die vanwege persoonlijke redenen (disfunctioneren, verstoorde arbeidsrelatie) ontslagen worden

Beëindigingsovereenkomsten en collectief ontslag

Voor het aantal van twintig werknemers tellen in onderling overleg afgesloten beëindigingsovereenkomsten ook mee. Daarmee wordt voorkomen dat een werkgever onder de bepalingen van collectief ontslag kan uitkomen door met een aantal werknemers beëindigingsovereenkomsten te sluiten.

Een voorbeeld.
InterTech B.V. moet om bedrijfseconomische redenen dertig werknemers ontslaan. Met drieëntwintig werknemers weet de werkgever een regeling te treffen en deze dienstverbanden worden met wederzijds goedvinden beëindigd. Voor zeven werknemers wordt ontslag aangevraagd via het UWV Werkbedrijf. Volgens de wettelijke regels is hier sprake van een collectief ontslag.

Waarom is het belangrijk om te weten of er sprake is van collectief ontslag?

Als werknemer is het belangrijk om na te gaan of er sprake is van collectief ontslag. In dat geval kan een werkgever namelijk alleen reorganiseren als er aan een tweetal extra voorwaarden voldaan is:

  • De werkgever moet een officiële melding van collectief ontslag doen bij het UWV Werkbedrijf.
  • De werkgever moet verplicht in overleg treden met de vakbonden.

Een aantal werkgevers probeert daarom te voorkomen dat een reorganisatie het stempel ‘collectief ontslag’ krijgt. Als dit ten onrechte gebeurt, kan dit voor jou aanleiding zijn om je ontslag met succes aan te vechten. Als je vragen hebt over collectief ontslag, kun je vrijblijvend contact opnemen met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1244 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder