Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
In sommige gevallen is er sprake van een opzegverbod. In dat geval kun je als werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet opzeggen.
Het heeft in die gevallen ook geen zin om bij het UWV een ontslagaanvraag in te dienen omdat het UWV de aanvraag dan zal afwijzen.
De bekendste opzegverboden zijn:
Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer? Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.
Naast deze opzegverboden kent de wet nog een aantal andere opzegverboden zoals het opzegverbod tijdens militaire dienstplicht, het opzegverbod wegens het lidmaatschap van een vakbond en het opzegverbod wegens de omstandigheid dat een werknemer (ouderschaps-, zorg-, of adoptie)verlof wil opnemen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal opzegverboden die betrekking hebben op discriminatie (geslacht, chronische ziekte etc.)
De aanwezigheid van een opzegverbod betekent dus dat de werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer niet mag opzeggen. Maar op deze algemene regel gelden weer een aantal uitzonderingen:
In het bijzondere geval dat de functie van een zwangere werkneemster komt te vervallen vanwege het feit dat de afdeling of het onderdeel van de onderneming waar zij werkzaam is gaat sluiten, is het opzegverbod tijdens zwangerschap niet van toepassing, behalve gedurende de periode dat de werkneemster in haar zwangerschaps- of bevallingsverlof zit. Het vervallen van het opzegverbod geldt in deze situatie overigens alleen als de werkneemster minimaal 26 weken werkzaam is op de functie die komt te vervallen.
Tip!
Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.
Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.
Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan