Reorganiseren en zieke werknemers

Als er sprake is van een reorganisatie kun je als werkgever eigenlijk geen afscheid nemen van een zieke werknemer, ook niet als deze werknemer op basis van het afspiegelingsbeginsel voor ontslag geselecteerd zou moeten worden.

Het opzegverbod tijdens ziekte zorgt er dan voor dat de werkgever het dienstverband van deze zieke werknemer niet kan opzeggen voordat hij volledig hersteld is of de arbeidsongeschiktheid twee jaar geduurd heeft.

Op de regel dat het UWV geen ontslagvergunning afgeeft als de werknemer in kwestie ziek is, geldt een uitzondering voor de zieke werknemer die naar verwachting op korte termijn herstelt. Als de werkgever aan de hand van een verklaring van de bedrijfsarts kan aantonen dat de werknemer waarschijnlijk binnen vier weken nadat het UWV een ontslagvergunning afgeeft, hersteld zal zijn, kan het UWV wel een ontslagvergunning afgeven. Maar let op, de werkgever kan pas tot opzegging van de arbeidsovereenkomst overgaan als de werknemer ook daadwerkelijk hersteld is.

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer? Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

In het algemeen moet je er dus rekening mee houden dat de werkgever een langdurig zieke werknemer in het kader van een bedrijfseconomische reden niet kan ontslaan. Dit betekent dat de werkgever in plaats van deze zieke werknemer een andere werknemer (de eerstvolgende op grond van het afspiegelingsbeginsel) voor ontslag zal moeten voordragen.

Let op!

Het opzegverbod tijdens ziekte geldt niet als de werknemer pas ziek geworden is nadat het UWV het ontslagverzoek heeft ontvangen. Dit noemt men ook wel de antimisbruikbepaling. Het is namelijk niet de bedoeling dat een werknemer extra ontslagbescherming zou krijgen door zich ziek te melden nadat de werkgever bij het UWV een ontslagaanvraag voor hem heeft ingediend. In de praktijk heeft dit tot gevolg dat sommige werkgevers ervoor kiezen om eerst een ontslagaanvraag bij het UWV in te dienen en pas enkele dagen later de betreffende werknemer(s) hierover te informeren.

Tip!

Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1286 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder