Ontslagprocedure UWV: de ontslagformulieren A, B en C

De ontslagprocedure bij het UWV verloopt schriftelijk en voor een deel digitaal. Je bent als werkgever verplicht om bij een ontslagaanvraag via het UWV gebruik te maken van een drietal webformulieren van het UWV (formulier A, B en C).

De webpagina uwv.nl/werkgevers/formulieren geeft een overzicht van alle formulieren die de werkgever in combinatie met het UWV nodig zou kunnen hebben. Ook kun je hier de webformulieren A, B en C bekijken die nodig zijn voor het indienen van een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen.

Binnen het UWV worden de ontslagaanvragen in behandeling genomen door een van de zes vestigingen van de Arbeidsjuridische dienstverlening (AJD):

  • Amersfoort
  • Amsterdam
  • Arnhem
  • Eindhoven
  • Groningen
  • Rotterdam

De gemeente waarbinnen de werknemer werkzaam is, bepaalt welke AJD-vestiging de ontslagaanvraag in behandeling zal nemen. Als een werkgever er voor kiest om de ontslagaanvraag per post of per fax in te dienen, dan moet de werkgever dus eerst uitzoeken naar welke AJD-vestiging hij de ontslagaanvraag moet toesturen. Als de werkgever de ontslagaanvraag digitaal via het werkgeversportaal van UWV aan het UWV zendt, is dit niet nodig.

Drie ontslagformulieren: A, B en C

De ontslagaanvraag moet dus aan de hand van drie digitale formulieren naar het UWV worden gezonden. Het UWV geeft er de voorkeur aan dat de werkgever deze formulieren online invult en via het werkgeversportaal bij UWV uploadt. Om gebruik te kunnen maken van het werkgeversportaal moet de werkgever wel eerst een account bij het UWV aanmaken. Beschik de werkgever niet over een account bij het UWV dan is het ook mogelijk om de ontslagformulieren uit te printen en per post of per fax aan het UWV te sturen.

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer? Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Voorlopige ontslagaanvraag

Er is ook een mogelijkheid om in eerste instantie alleen een voorlopige ontslagaanvraag te doen. De werkgever hoeft in dat geval alleen formulier A in te vullen en als bijlage de naam- en adresgegevens en het BSN van de werknemer(s) voor wie ontslag wordt aangevraagd.

Een voorlopige ontslagaanvraag kan handig zijn als de werkgever nog met de werknemer in onderhandeling is of wilt gaan over een beëindigingsovereenkomst of omdat de werkgever vermoedt dat de werknemer zich ziek gaat melden op het moment dat hij hoort dat er ontslag dreigt. Mocht de werknemer zich ziek melden nadat formulier A bij het UWV is ingediend, dan heeft de ziekmelding geen effect meer op de ontslagprocedure. De werknemer kan zich dan dus niet beroepen op het opzegverbod tijdens ziekte.

Tip!

Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Formulier A: gegevens van de werkgever

Dit formulier heeft betrekking op de gegevens van de werkgever. Het gaat dan o.a. om de naam, bedrijfsactiviteiten en contactpersoon van de werkgever.

Formulier B: gegevens van de werknemer

In dit formulier moeten de gegevens van de werknemer worden vermeld. Het gaat dan om zaken zoals de naam, het soort arbeidscontract en de functie van de werknemer. Ook wordt in dit formulier gevraagd naar het eventuele bestaan van een opzegverbod.

Formulier C: onderbouwing van de bedrijfseconomische reden

In dit derde en meest uitgebreide formulier moet de werkgever een toelichting geven op de bedrijfseconomische reden. Ook wordt in dit formulier gevraagd naar de toepassing van het afspiegelingsbeginsel en de betrokkenheid van een eventuele ondernemingsraad. Ook vraagt het UWV in dit formulier naar eventuele herplaatsingsmogelijkheden voor de werknemer.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1286 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder