Ontslagprocedure UWV: 14 dagen stilleggen

Als het UWV de ingediende ontslagformulieren als compleet beoordeelt, worden de stukken doorgestuurd naar de werknemer. De werknemer krijgt vervolgens twee weken de tijd om aan de hand van een formulier en een eventuele toelichting verweer te voeren tegen de ontslagaanvraag.

Nadat het verweer van de werknemer door het UWV ontvangen is, wordt door het UWV meestal binnen twee weken een beslissing genomen op de ontslagaanvraag. Soms vindt er nog een tweede en heel soms een derde schriftelijke ronde plaats. Dit is vooral het geval als het gaat om een complexe zaak waarbij door de werknemer uitgebreid verweer gevoerd is.

Ook kan het UWV bij dergelijke ingewikkelde zaken de ontslagadviescommissie (aoc) om advies te vragen. Deze ontslagadviescommissie bestaat uit werkgeversvertegenwoordigers en werknemersvertegenwoordigers. De ontslagadviescommissie brengt vervolgens intern een advies uit aan het UWV en adviseert het UWV om de gevraagde ontslagtoestemming te verlenen of juist af te wijzen. Hoewel het UWV het advies van deze commissie vrijwel altijd opvolgt, mag het UWV uiteindelijk zelfstandig beslissen of werkgever wel of geen ontslagtoestemming krijgt.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Als partijen tijdens de ontslagprocedure met elkaar in onderhandeling raken over een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst) dan kun je het UWV verzoeken om de procedure maximaal 14 dagen stil te leggen. En als er overeenstemming is bereikt over een beëindigingsovereenkomst kan je het UWV opnieuw verzoeken om de procedure gedurende 14 dagen stil te leggen in verband met de bedenktermijn van de werknemer.

De werknemer heeft namelijk gedurende 14 dagen de tijd om een door hem ondertekende beëindigingsovereenkomst alsnog te ontbinden. Zou de werkgever direct na het bereiken van overeenstemming over een beëindigingsovereenkomst besluiten om de ontslagprocedure bij het UWV in te trekken, dan loopt de werkgever het risico dat de werknemer zich bedenkt en de hele ontslagprocedure opnieuw opgestart moet worden.

Tip!
Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1286 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder