Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
20 mei 2011 door Maarten van Gelderen
Rechters denken wisselend over de vraag of een concurrentiebeding geldig blijft na een verlenging of omzetting van een arbeidsovereenkomst. Het gerechtshof in Leeuwarden lijkt in een recente uitspraak een einde aan deze discussie te willen maken.
Concurrentiebeding en schriftelijkheidsvereiste
Volgens de wet is een concurrentiebeding alleen geldig als het schriftelijk overeengekomen is. Men spreekt hier ook wel van het schriftelijkheidsvereiste.
De gedachte hierachter is simpel. Om te waarborgen dat een werknemer zich goed realiseert wat de consequenties zijn van deze voor hem negatieve bepaling, moet een concurrentiebeding aan een harde schriftelijke eis voldoen.Volgens de Hoge Raad is aan dit schriftelijkheidsvereiste voldaan in een van de volgende drie situaties:
Een voorbeeld.
De heer Pech staat op het punt om in dienst te treden bij Hoekman B.V. in de functie van manager. Na een succesvolle sollicitatie heeft de heer Pech een brief van zijn aanstaande werkgever ontvangen met als bijlage een door hem te ondertekenen arbeidsovereenkomst en een exemplaar van de personeelsgids.
In de arbeidsovereenkomst staat geen concurrentiebeding. Wel is er een bepaling in de arbeidsovereenkomst opgenomen waarin staat dat de personeelsgids onderdeel uitmaakt van de arbeidsovereenkomst. In deze personeelsgids staat wel een concurrentiebeding. De heer Pech heeft de personeelsgids echter niet goed doorgelezen en heeft dit beding over het hoofd gezien. Toch is er in dit geval een geldig concurrentiebeding overeengekomen.
Schriftelijkheidsvereiste bij verlenging of omzetting arbeidsovereenkomst
In de zaak die onlangs door het gerechtshof in Leeuwarden beslist is, ging het om een werknemer die in zijn oorspronkelijke arbeidsovereenkomst (halfjaarcontract) een concurrentiebeding had staan.
Later zijn partijen een ‘aanvulling op de arbeidsovereenkomst’ overeengekomen. Bij deze laatste aanvulling is het contract voor bepaalde tijd omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Bij deze omzetting had de werkgever laten weten dat ‘de overige bepalingen uit de overeenkomst ongewijzigd blijven.’
Volgens de werknemer is er geen sprake meer van een geldig concurrentiebeding. In zijn visie had de werkgever bij de aanvullingen expliciet opnieuw het concurrentiebeding moeten opnemen. Volgens het gerechtshof was dit echter niet nodig.
De rechter in Leeuwarden oordeelde dat het hier niet ging om een nieuwe arbeidsovereenkomst, maar om het wijzigen van een bestaande arbeidsovereenkomst. Het is dan, volgens de rechter, niet nodig om het concurrentiebeding nogmaals expliciet schriftelijk overeen te komen.
Uiteindelijk trok de werknemer in deze zaak toch nog aan het langste eind omdat het gerechtshof vond dat de werkgever slechts een beperkt belang had bij handhaving van het beding terwijl de werknemer aanzienlijk belang had (loonsverhoging, leidinggevende positie) bij het kunnen aanvaarden van de nieuwe positie.
Er zijn echter ook kantonrechters die van mening zijn bij het verlengen of omzetten van een arbeidscontract het oorspronkelijke concurrentiebeding opnieuw overeengekomen moet worden. Het is dus nog te vroeg om te kunnen stellen dat de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden definitief een einde maakt aan de vraag of een concurrentiebeding geldig blijft bij het (stilzwijgend) verlengen om omzetten van een arbeidsovereenkomst.
Bij nieuwe functie is opnieuw overeenkomen van concurrentiebeding vaak wel vereist
Tot slot: als het niet alleen gaat om een min of meer administratieve verlenging van een arbeidscontract voor bepaalde tijd, maar als het gaat om een nieuwe (zwaardere) functie die de werknemer gaat bekleden, zal een concurrentiebeding vaak wel expliciet opnieuw overeengekomen moeten worden.
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan