Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
23 december 2013 door Maarten van Gelderen
2013 was een roerig ontslagjaar, maar niet alleen vanwege de vele reorganisaties en collectieve ontslagen. Uit de tienduizenden ontslagzaken van het afgelopen jaar stelde ik ook dit jaar een top 10 samen van zaken die vanwege hun achtergrond zonder meer het predikaat vreemd, opmerkelijk of soms zelfs bizar verdienen.
Als de werkgever door een derde gewezen wordt op het criminele verleden van de arts, wordt hij ontslagen. Volgens de rechter had de man tijdens de sollicitatie zelf melding van zijn verleden moeten maken. Hij wordt ontslagen zonder enige vergoeding.
Ondanks het lange dienstverband en de grote financiële gevolgen van het ontslag, oordeelt de kantonrechter dat de arbeidsovereenkomst zonder enige vergoeding ontbonden wordt. Volgens de rechter gaat het niet zozeer om de geringe waarde van de blikjes cola als wel om de ernst van de gedraging.
Deze forse vergoeding was volgens de rechter voor een groot deel toe te schrijven aan de omstandigheid dat de werkgever onvoldoende zijn best had gedaan om de werkneemster een andere passende functie aan te bieden.
De rechter oordeelt echter dat er geen reden is voor ontslag op staande voet en wijst daarbij onder meer op de huidige tijdsgeest waarin stripactiviteiten mede door televisieprogramma’s en videoclips niet (meer) als onethisch worden gezien.
“WAAR IS GODVERDOMME DAT NIEUWSBERICHT VAN GZ VIP-KAARTEN. DIT IS GODVERDEGODVERDOMME AL DEZE OCHTEND GEMAAKT!!!!!!!!! IK BEN ENORM BOOS EN GEFUCKED, PRUTSER.”
De rechter verwerpt het verweer van de werkgever dat er slechts sprake is van een”tamelijk directe en confronterend benaderingswijze” en veroordeelt de werkgever tot betaling van tweemaal de reguliere ontslagvergoeding.
De werknemer plaatst echter twee berichten op Facebook waarin hij melding maakt van de opening van zijn sportschool en waarin hij mensen oproept om lid te worden. De rechter ziet deze berichten als schending van het relatiebeding.
De rechter vond wel dat de werkneemster niet open en transparant gehandeld had, maar oordeelde dat er slechts sprake was van een “deukje” in het vertrouwen op grond waarvan de ontslagaanvraag van de werkgever werd afgewezen.
Het door hem samengestelde programma “Ondeugd op de Wallen” hield onder meer in dat de werknemers één voor één geblinddoekt een ruimte werden binnengevoerd zonder te weten wat hun te wachten stond. Volgens de rechter stopt de verantwoordelijkheid van een manager niet bij het einde van de werktijd. Het dienstverband wordt door de rechter ontbonden onder toekenning van een zeer geringe ontslagvergoeding ter grootte van één maandsalaris.
De werkgever vindt dat er sprake is van onrechtmatig verkregen informatie die buiten beschouwing dient te blijven. Volgens de kantonrechter is het opnemen van de telefoongesprekken niet onrechtmatig omdat er sprake was van zakelijke telefoongesprekken die een legitiem doel diende.
De arbeidsovereenkomst wordt op verzoek van de werkneemster ontbonden onder toekenning van een ontslagvergoeding die driemaal zo hoog is als normaal.
In 2013 oordeelde de kantonrechter anders over een zaak tussen een bouwonderneming en een technisch directeur. De directeur verloor in het kader van een reorganisatie zijn baan en maakte aanspraak op een op voorhand overeengekomen ontslagvergoeding van 365.000 euro.
Mede omdat de werkgever bij het opstellen van de golden parachute nog niet kon voorzien dat er in 2013 sprake zou zijn van een economische crisis, oordeelde de rechter dat de werknemer genoegen moest nemen met een ontslagvergoeding van 40.000 euro.
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan