Vind antwoorden op je vragen

Einde arbeidsovereenkomst

  •  Moet er belasting betaald worden over mijn ontslagvergoeding?

    Ja, over een ontslagvergoeding moet inkomstenbelasting betaald worden. Dat betekent dat je slechts een netto ontslagvergoeding ontvangt. De hoogte van het verschuldigde belastingpercentage is afhankelijk van het totaal belastbare inkomen dat je ontvangt in het jaar waarin je ontslagvergoeding  uitgekeerd wordt. Als er bij jouw aangifte inkomstenbelasting blijkt dat er te veel belasting is ingehouden, heb je recht op een belastingteruggave. Meer informatie over hoeveel belasting er over een ontslagvergoeding betaald moet worden lees je hier. [dev_youtube link= "https://www.youtube.com/watch?v=Ob5u1_WVudM"]
  •  Kan mijn werkgever mij verplichten om mijn vakantiedagen op te nemen?

    Nee, je werkgever kan je in beginsel niet eenzijdig vakantie opleggen. Ook als het dienstverband is opgezegd, kun je niet verplicht worden om tegen het einde van de arbeidsovereenkomst alle vakantiedagen op te nemen. Dit kan ook niet met het argument dat dit voor de werkgever voordeliger is.
  •  Mijn contract eindigt. Heb ik recht op uitbetaling van mijn vakantiedagen?

    Ja, bij beëindiging van je dienstverband heb je als werknemer recht op uitbetaling van de opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Ook dient de werkgever je de tot aan de ontslagdatum opgebouwde vakantietoeslag uit te betalen. Meer informatie over de uitbetaling van vakantiedagen kun je hier lezen.
  •  Wat is de opzegtermijn voor mijn werkgever?

    De wettelijke opzegtermijn voor je werkgever is afhankelijk van de duur van het dienstverband. Bij een dienstverband korter dan 5 jaar bedraagt deze 1 maand, bij een dienstverband tussen 5 en 10 jaar bedraagt deze 2 maanden, tussen 10 en 15 jaar is deze 3 maanden en bij een dienstverband langer dan 15 jaar bedraagt de opzegtermijn 4 maanden. Op basis van de CAO of de arbeidsovereenkomst is mogelijk een andere opzegtermijn voor je werkgever van toepassing. Meer informatie over de opzegtermijn voor de werkgever kun je hier lezen.    
  •  Wat is mijn opzegtermijn als werknemer?

    De wettelijke opzegtermijn voor de werknemer bedraagt een (1) maand.  In je arbeidsovereenkomst of CAO kan wel een andere termijn zijn opgenomen. Je doet er dus verstandig aan om je arbeidsovereenkomst of CAO op dit punt te controleren. Meer informatie over de opzegtermijn voor jou als werknemer kun je hier lezen.
  •  Wat zijn mijn rechten als mijn werkgever zijn aanzegverplichting niet nakomt?

    Als je werkgever zijn aanzegverplichting niet nakomt, kun je binnen twee maanden (middels een verzoekschrift bij de bevoegde kantonrechter) na het aflopen van je arbeidsovereenkomst een aanzegvergoeding claimen. Deze aanzegvergoeding is gelijk aan één bruto maandsalaris (zonder vakantietoeslag). Als de werkgever de aanzegplicht wel nakomt, maar te laat (bijvoorbeeld twee weken voordat de arbeidsovereenkomst afloopt), heb je recht op een vergoeding naar rato. Laat je de termijn van twee maanden verlopen, dan komt je recht op een aanzegvergoeding te vervallen.  Meer informatie over de aanzegverplichting kun je hier lezen.
  •  Wat houdt de aanzegverplichting van de werkgever in?

    De aanzegverplichting van de werkgever houdt in dat je werkgever verplicht is om u minimaal één (1) maand voor de einddatum van je tijdelijke arbeidscontract schriftelijk (mag ook per e-mail) te melden of hij je arbeidsovereenkomst wil verlengen of niet. De aanzegverplichting geldt niet voor arbeidscontracten met een duur korter dan zes maanden of voor tijdelijke arbeidscontracten voor de duur van een project. Meer informatie over de aanzegverplichting kun je hier lezen.

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder