Vind antwoorden op je vragen

Ontslag met wederzijds goedvinden

  •  Wat houdt de bedenktermijn in?

    Vanaf 1 juli 2015 geldt er een wettelijke bedenktermijn voor werknemers. Dit wettelijk bedenkrecht houdt in dat je de mogelijkheid hebt om binnen twee weken na het aangaan van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst, deze overeenkomst ongedaan te maken. Je moet in dat geval binnen twee weken door middel van een schriftelijke verklaring aan werkgever melden dat je de overeenkomst wenst te ontbinden. Je hoeft daarbij geen reden op te geven, maar belangrijk is wel dat je verklaring binnen twee weken door de werkgever ontvangen is. Om te voorkomen dat je werkgever de (tijdige) ontvangst van jouw verklaring ontkent, is het verstandig om een dergelijke verklaring per aangetekende post of per fax aan je werkgever te zenden. Indien je werkgever u bij de instemming niet op de bedenktermijn heeft gewezen, geldt er zelfs een bedenktermijn van drie weken.
  •  Kan ik in aanmerking komen voor een WW-uitkering als ik akkoord ga met een beëindigingsovereenkomst?

    Ja, je bent niet verwijtbaar werkloos als je instemt met een beëindiging van je arbeidsovereenkomst op initiatief van je werkgever. Dat is mogelijk anders als je je ernstig verwijtbaar gedragen hebt. Laat je echter goed juridisch adviseren voordat je instemt met een beëindiging van je arbeidsovereenkomst. Het is namelijk wel belangrijk dat alle afspraken rondom deze beëindiging op een goede manier zijn vastgelegd in de beëindigingsovereenkomst. https://youtu.be/GrBJV20vqj8
  •  Heb ik bij ontslag met wederzijds goedvinden recht op een transitievergoeding?

    Het officiële antwoord is: nee. Volgens de wet heb je geen recht op een transitievergoeding bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst. Aan de andere kant: waarom zou je instemmen met een vaststellingsovereenkomst als je werkgever niet bereid is om jou minimaal de transitievergoeding uit te keren? In de praktijk zal er dus bij ontslag met wederzijds goedvinden vrijwel altijd sprake zijn van een ontslagvergoeding ter grootte van minimaal de transitievergoeding.
  •  Wat houdt het bedenkrecht in?

    Als je schriftelijk hebt ingestemd met een vaststellingsovereenkomst, heb je vervolgens nog twee weken de mogelijkheid om je werkgever schriftelijk te laten weten dat je deze overeenkomst wilt ontbinden. Je hoeft hier zelfs geen reden voor op te geven. In dat geval herleeft de arbeidsovereenkomst en/of zullen partijen opnieuw moeten onderhandelen over een beëindigingsregeling.

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder