Vind antwoorden op je vragen

Ontslagvergoeding en transitievergoeding

Lees de meest gestelde vragen en antwoorden over de ontslagvergoeding, de transitievergoeding en de billijke vergoeding.

  •  Moet er belasting betaald worden over mijn ontslagvergoeding?

    Ja, over een ontslagvergoeding moet inkomstenbelasting betaald worden. Dat betekent dat je slechts een netto ontslagvergoeding ontvangt. De hoogte van het verschuldigde belastingpercentage is afhankelijk van het totaal belastbare inkomen dat je ontvangt in het jaar waarin je ontslagvergoeding  uitgekeerd wordt. Als er bij jouw aangifte inkomstenbelasting blijkt dat er te veel belasting is ingehouden, heb je recht op een belastingteruggave. Meer informatie over hoeveel belasting er over een ontslagvergoeding betaald moet worden lees je hier. [dev_youtube link= "https://www.youtube.com/watch?v=Ob5u1_WVudM"]
  •  Heb ik met een tijdelijk contract ook recht op een transitievergoeding?

    Ja, als je ontslagen wordt of als je contract voor bepaalde tijd niet wordt verlengd heb je als werknemer in principe recht op een transitievergoeding. De regels voor een transitievergoeding gelden dus voor zowel werknemers met een vaste als een tijdelijke baan. Met onze rekentool kun je de hoogte van de transitievergoeding berekenen.
  •  Hoe wordt de transitievergoeding berekend bij een oproepcontract?

    De hoogte van de transitievergoeding wordt afgeleid uit het loon dat een werknemer heeft verdiend. Bij werknemers met een wisselend arbeidspatroon wordt uitgegaan van het gemiddelde loon over de laatste 12 maanden van het dienstverband. Je kunt via onze rekentool berekenen hoe hoog de transitievergoeding in jouw specifieke situatie is.
  •  Heb ik na het sluiten van een beëindigingsovereenkomst ook recht op een transitievergoeding?

    Nee, als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door middel van een beëindigingsovereenkomst is je werkgever geen transitievergoeding verschuldigd. Je bent uiteraard niet verplicht om een beëindigingsovereenkomst aan te gaan. In de praktijk zal dit betekenen dat je werkgever je toch vrijwel altijd een bepaalde ontslagvergoeding zal moeten aanbieden. Wij helpen je graag om te beoordelen of het verstandig voor je is om akkoord te gaan met de aangeboden beëindigingsovereenkomst.
  •  Wat is een transitievergoeding?

    De transitievergoeding is de wettelijke ontslagvergoeding waarop je als werknemer recht op hebt als je ontslag wordt of als je arbeidscontract niet wordt verlengd. Er bestaat geen recht op een transitievergoeding als je wegens ernstig verwijtbaar gedrag (bijvoorbeeld ontslag op staande voet) ontslagen wordt. Transitievergoeding berekenen? Gebruik onze rekentool.
  •  Wat is de kantonrechtersformule?

    De kantonrechtersformule is een oude richtlijn die door kantonrechters in Nederland werd gebruikt om de hoogte van een ontslagvergoeding te bepalen. Deze formule bestaat in feite uit drie onderdelen die met elkaar vermenigvuldigd worden: het aantal gewogen dienstjaren, de maandelijkse beloning en de zogenaamde correctiefactor. De kantonrechtersformule vormde in de praktijk ook vaak de basis waarmee een ontslagvergoeding werd vastgesteld bij ontslag met wederzijds goedvinden. Je kunt de uitkomst van deze formule via deze rekentool berekenen. De kantonrechtersformule is met ingang van 1 juli 2015 vervallen door de zogenaamde transitievergoeding.  
  •  Wanneer heb ik recht op een ontslagvergoeding?

    Vanaf 1 juli 2015 heeft elke werknemer die twee jaar of langer bij een werkgever gewerkt heeft en ontslagen wordt, recht op een ontslagvergoeding (transitievergoeding). Als het ontslag te maken heeft met ernstig verwijtbaar gedrag of nalaten van de werknemer dan komt dit recht op een ontslagvergoeding (transitievergoeding) te vervallen.    
  •  Hoe bereken ik de transitievergoeding?

    De transitievergoeding kun je berekenen aan de hand van een aantal rekenregels. De hoofdregel luidt dat de transitievergoeding 1/3 maandsalaris bedraagt voor elk vol jaar dat je bij je werkgever in dienst bent geweest. Als je snel de transitievergoeding wilt berekenen, kun je gebruik maken van onze online rekentool.
  •  Heb ik na twee jaar arbeidsongeschiktheid ook recht op een transitievergoeding?

    Ja, elke werknemer die twee jaar of langer bij een werkgever in dienst is, heeft in principe recht op een transitievergoeding. Het maakt daarbij dus niet uit of je voor de ontslagdatum (langdurig) arbeidsongeschikt bent geweest.
  •  Heb ik ook recht op een transitievergoeding als ik met pensioen ga?

    Nee, als uw arbeidsovereenkomst eindigt op of na uw AOW- of pensioengerechtigde leeftijd, heeft u geen recht op een transitievergoeding.

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder