Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
7 december 2009 door Maarten van Gelderen
Als u een ontslagvergoedig ontvangt, rijst vaak de vraag hoe deze vergoeding fiscaal zo gunstig mogelijk kan worden uitgekeerd. Daarbij komt de zogenaamde stamrechtconstructie in beeld.
Over deze stamrechtconstructie bestaan echter veel misverstanden. Hieronder treft u een opsomming aan van de 10 meest gestelde vragen en antwoorden.
1. Wat is een stamrechtconstructie?
De stamrechtconstructie is gebaseerd op een vrijstelling in de Wet op de Loonbelasting, de zogenaamde stamrechtvrijstelling. Deze vrijstelling is geregeld in artikel 11, lid 1 onderdeel g van de Wet op de Loonbelasting 1964.
Op grond van deze vrijstelling bent u niet verplicht om direct belasting over uw ontslagvergoeding te betalen, maar kunt u ervoor kiezen om uw ontslagvergoeding bruto en onbelast te laten uitkeren aan een Nederlandse verzekeringsmaatschappij of aan uw eigen B.V.
De letterlijke betekenis van het woord stamrecht is ‘recht op periodieke uitkeringen’. U bent op grond van de stamrechtvrijstelling dan ook verplicht om uw ontslagvergoeding te zijner tijd via de verzekeringsmaatschappij of via uw eigen B.V. periodiek aan uzelf of aan uw nabestaanden te laten uitkeren.
Kortom, door gebruik te maken van de stamrechtvrijstelling kunt u belastinguitstel realiseren. Bovendien kan de stamrechtconstructie er mogelijk ook voor zorgen dat u te zijner tijd minder belasting hoeft te betalen, al zal dit laatste afhangen van uw huidige en toekomstige inkomen.
2. Hoe werkt een stamrechtverzekering?
Bij een stamrechtverzekering laat u (een deel van) uw ontslagvergoeding door uw werkgever rechtstreeks en onbelast overmaken naar een verzekeringsmaatschappij van uw keuze. U sluit bij deze verzekeringsmaatschappij dan een stamrechtverzekering af. In de praktijk wordt deze verzekeringsvorm ook wel gouden handdruk verzekering of lijfrenteverzekering genoemd.
Uw ontslagvergoeding wordt dus als koopsom voor deze verzekering gebruikt. De stamrechtverzekering kan op elk gewenst moment (uiterlijk op uw 65-jarige leeftijd) worden omgezet in een periodieke uitkering. De verzekeringsmaatschappij zal te zijner tijd de verschuldigde belasting op deze periodieke uitkering inhouden.
Vanaf 1 januari 2010 is ook mogelijjk om uw ontslagvergoeding te storten op een geblokkeerde bankrekening, het zogenaamde stamrecht-banksparen. De verwachting is dat de Nederlandse banken pas in het voorjaar van 2010 de eerste stamrecht-bankspaarproducten gereed zullen hebben. De voorwaarden zijn in principe gelijk aan de stamrechtverzekering.
3. Hoe werkt een stamrecht B.V.?
Bij de variant met de stamrecht B.V. laat u (een deel van) uw ontslagvergoeding door uw werkgever rechtstreeks en onbelast overmaken naar een door u op te richten besloten vennootschap. Deze stamrecht B.V. fungeert als het ware als uw eigen verzekeringsmaatschappij.
U kunt uw ontslagvergoeding in uw stamrecht B.V. laten aangroeien door het geld op te sparen of te beleggen. Als u plannen heeft om als ondernemer aan de slag te gaan, mag u het geld ook gebruik als werkkapitaal voor uw onderneming.
Houd er rekening mee dat ook de stamrecht B.V. de plicht heeft om u in de toekomst periodieke uitkeringen te verstrekken. Op dat moment moet de B.V. over deze uitkeringen inkomstenbelasting inhouden.
De overige 7 vragen en antwoorden over de stamrechtconstructie kunt u lezen in dit artikel op Judex.nl.
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan