Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
30 november 2007 door Redactie Ontslag.nl
Via onze Ontslaglijn ontvangen wij jaarlijks duizenden vragen van werkgevers en werknemers over arbeidsrecht en ontslag. Deze keer een overzicht van de meest gestelde werknemersvragen.
1. Er staat geen opzegtermijn in mijn arbeidsovereenkomst, mag ik dan zomaar stoppen bij mijn huidige werkgever?
Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang om een onderscheid te maken tussen arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd en arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, zoals een jaarcontract. Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft de werknemer, wanneer hierover niets is vermeld in de arbeidsovereenkomst of CAO, een opzegtermijn van één maand.
Deze regel is echter niet van toepassing op arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. In artikel 7:667 lid 3 BW staat dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd slechts tussentijds kan worden opgezegd indien werknemer en werkgever dit schriftelijk zijn overeengekomen. Uit vragen op de Ontslaglijn blijkt dat veel werknemers van deze wetsbepaling niet op de hoogte zijn. Als u werkzaam bent op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en in uw arbeidscontract is geen tussentijdse opzegtermijn opgenomen, dan bent u verplicht om de volledige duur van het arbeidscontract uit te werken.
2. Ik ben werkzaam op basis van een jaarcontract. In deze arbeidsovereenkomst staat dat ik een proeftijd heb van 2 maanden. Mag dit?
Het is antwoord is nee. Voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (met een duur korter dan 2 jaar) mag maximaal een proeftijd van één maand worden opgenomen. Staat er in een dergelijk contract toch een langere proeftijd, dan is deze proeftijd niet geldig, in juridisch jargon: nietig. Alleen een eventuele CAO kan hier een uitzondering op maken.
3. Ik heb mijn arbeidsovereenkomst opgezegd, maar ik heb nog veel vakantiedagen. Mag de werkgever mij verplichten om deze dagen op te nemen?
Uw werkgever kan u niet zomaar eenzijdig verplichten vakantiedagen op te nemen. Als u er de voorkeur aangeeft om de vakantiedagen te laten uitkeren, moet uw werkgever aan dit verzoek in principe gehoor geven. Wel is het mogelijk dat er in uw arbeidsovereenkomst een afwijkende regeling is opgenomen die uw werkgever wel het recht geeft om te bepalen wanneer u vakantiedagen moet opnemen.
4. Is een ontslagvergoeding van invloed op een WW-uitkering?
Op deze vraag is een zeer kort antwoord mogelijk. Een eventuele ontslagvergoeding is niet invloed op de duur en of de hoogte van een mogelijke WW-uitkering. Wel kan een ontslagvergoeding van invloed zijn op de zogenaamde fictieve opzegtermijn, een soort wachttermijn die het UWV in acht neemt voordat uw WW-uitkering tot uitbetaling komt. Elders op deze website leest u meer over de fictieve opzegtermijn.
5. Heb ik recht op een ontslagvergoeding?
Of u in een bepaald geval aanspraak kunt maken op een ontslagvergoeding hangt af van een groot aantal factoren. Denk daarbij aan zaken als: de lengte van uw dienstverband, eventuele verwijtbaarheid met betrekking tot het ontslag, de reden van het ontslag en de wijze waarop de werkgever in staat is een en ander schriftelijk te onderbouwen. Hoewel een werknemer in veel gevallen aanspraak kan maken op een ontslagvergoeding, is er van een algemeen wettelijk recht geen sprake.
6. Ik heb een slechte beoordeling gehad. Mijn werkgever wil dat ik deze beoordeling onderteken. Ben ik hiertoe verplicht?
Nee,u bent als werknemer niet verplicht om deze beoordeling te ondertekenen. U kunt een dergelijke beoordeling wel `voor gezien` tekenen, maar in dat geval verdient het de voorkeur om daaraan toe te voegen dat u het met de inhoud niet eens bent.
7. Mijn werkgever heeft mij een beëindigingsvoorstel gedaan om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als ik dit voorstel teken, komt ik dan nog wel in aanmerking voor een WW-uitkering?
In principe kunnen werkgever en werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen middels een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. Als deze overeenkomst goed is opgesteld, levert dit nauwelijk nog enig risico op met betrekking tot een WW-uitkering. Het is wel verstandig om, voordat u een dergelijke overeenkomst ondertekent, de beëindigingsovereenkomst ter controle aan een arbeidsrechtspecialist voor te leggen.
8. De werkgever gaat de winkel c.q. zaak sluiten en nu is mij gezegd dat ik per direct mijn baan kwijt ben, mag dit zomaar?
Ondanks het feit dat in deze situatie de winkel dicht gaat en u daadwerkelijk geen werkzaamheden kunt verrichten, wil dit niet zeggen dat daarmee ook het dienstverband is geëindigd. De werkgever moet nog steeds de gebruikelijke ontslagprocedures in werking stellen. De werkgever moet of de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, of een ontslagvergunning aanvragen bij de CWI. In de tussenliggende periode is de werkgever verplicht uw loon op de gebruikelijke wijze door te betalen.
9. Kan ik tijdens ziekte ontslag nemen?
Ja, u kunt ook tijdens ziekte ontslag nemen. U moet uiteraard wel rekening houden met de voor u geldende opzegtermijn. Ook kan een ontslagname tijdens ziekte uw uitkeringsrechten in gevaar brengen.
10. Ik ben nu 2 jaar ziek. De werkgever gaat nu een ontslagvergunning voor mij aanvragen. Heb ik recht op een ontslagvergoeding?
In principe niet. Alleen als er sprake is van een bijzondere omstandigheid, bijvoorbeeld het feit dat u arbeidsongeschikt bent geworden door het werk of door werkomstandigheden, zou een ontslagvergoeding aan de orde kunnen zijn. Als u twijfelt over uw eigen situatie, is het verstandig om hierover advies te vragen aan een arbeidsrechtspecialist
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan