Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
27 augustus 2012 door Redactie Ontslag.nl
Wanneer een werknemer meer dan drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd heeft gehad of als een reeks arbeidsovereenkomsten de duur van 36 maanden heeft overschreden, is er in principe sprake van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd.
Deze zogenaamde ketenregeling geldt ook wanneer een werknemer van verschillende werkgevers arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd heeft gehad en wanneer de werkgevers als elkaars opvolger kunnen worden aangemerkt. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld eerst als uitzendkracht in een bedrijf heeft gewerkt en dan bij het bedrijf in dienst treedt, zal de uitzendovereenkomst meetellen in de keten.
Opvolgend werkgeverschap
Het gerechtshof Leeuwarden heeft onlangs een uitspraak gedaan over het ‘opvolgend werkgeverschap’ in concernverband. Het ging daarbij om een holdingmaatschappij genaamd Noppert. Noppert houdt de aandelen in Bouw- en Aannemingsmaatschappij Noppert B.V. (BM Noppert) en in Tiltup Systeem Noppert B.V. Dochtermaatschappij BM Noppert is op haar beurt weer vennoot in het bedrijf Bouwcombinatie Noppert/Jorritsma VOF.
De werknemer in deze kwestie heeft eerst vanaf oktober 2006 via een uitzendbureau werkzaamheden verricht bij BM Noppert als timmerman. Ook heeft hij via het uitzendbureau werkzaamheden verricht bij Tiltup. De werknemer is vervolgens in januari 2008 via een andere uitzendbureau gaan werken voor Bouwcombinatie Noppert/Jorritsma en BM Noppert. In januari 2009 is de werknemer bij Noppert in dienst getreden als timmerman voor de duur van twaalf maanden. Aan het einde van dit jaarcontract deelt Noppert de werknemer mee dat zij het contract niet zal verlengen.
De werknemer was het daar niet mee eens en stelde dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, omdat er volgens hem sprake was van opvolgend werkgeverschap en hij op grond van de CAO voor de bouwnijverheid een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd had.
Noppert betwistte dat en stelde dat Tiltup een productiebedrijf is, terwijl BM Noppert een bouwbedrijf is. Volgens Noppert verschillen de functies van opbouwer en timmerman naar functie-inhoud, vereiste kennis, vaardigheden en vereiste competenties.
Nauwe banden tussen verschillende werkgevers
Het gerechtshof Leeuwarden stelde de werknemer echter in het gelijk. Volgens de rechters vereist de arbeidsovereenkomst van Noppert wezenlijk dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden van de werknemer eist als in de vorige overeenkomsten met het uitzendbureau. Bovendien bestaat er tussen Noppert en de vorige werkgevers zodanige banden dat het inzicht dat zij hebben verkregen in de hoedanigheden en geschiktheid van de werknemer in redelijkheid ook moet worden toegerekend aan Noppert. Het gerechtshof komt dan ook tot de conclusie dat er sprake is van opvolgend werkgeverschap en de werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft.
Werkgevers moeten dus voorzichtig zijn als zij een werknemer werkzaamheden laten verrichten voor verschillende ondernemingen binnen hetzelfde concern. Zeker als de werkzaamheden dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden met zich meebrengen, zal er gauw ‘opvolgend werkgeverschap’ worden aangenomen en kan er dus een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan.
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan