Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
24 april 2012 door Maarten van Gelderen
Deze vraag leek de kantonrechter in Arnhem bevestigend te beantwoorden in een kwestie over een werknemer die zich op Facebook zeer negatief en discriminerend had uitgelaten over een gekleurde collega. Het eindoordeel van de rechter zal niet bij iedereen op evenveel begrip kunnen rekenen.
De werknemer in kwestie (21 jaar) was werkzaam als hulpmonteur bij een bedrijf in vloerverwarming. Het beviel de medewerker kennelijk niet dat hij bij bepaalde opdrachten samen moest werken met een collega met een donkere huidskleur getuige de berichten die hij op zijn Facebook pagina achterliet:
“Ja hoor mag je morgen weer met die zwarte mee jezus zeg gvd moet lekker doorgaan zo dan ben ik er gauw klaar mee”
“Het is getint en het werkt niet hard?”
“Pfff is deze werkdag al om? Ik wil verlost worden van deze mongool wat een gek zeg!!”
Hoofdzakelijk vanwege deze uitlatingen diende de werkgever een ontslagverzoek in bij de kantonrechter te Arnhem. Dit verzoek werd door de werkgever primair gebaseerd op een dringende reden en subsidiair op de minder verwijtende grondslag van gewijzigde omstandigheden. De werkgever voerde aan dat de uitlatingen van de werknemer volstrekt ontoelaatbaar zijn en voor zowel de collega in kwestie als voor de werkgever uiterst beschadigend werken.
Rechter: werkgever had laatste waarschuwing moeten geven
Met dit laatste argument is de kantonrechter het op zich wel eens; hij spreekt namelijk van zeer laakbaar gedrag. Toch vindt de rechter dat van een dringende reden (lees: ontslag op staande voet) geen sprake kan zijn omdat de werknemer geen laatste waarschuwing van de werkgever had gehad. Ook de mildere ontslaggrond van ‘gewijzigde omstandigheden’ vindt de kantonrechter vanwege het ontbreken van een waarschuwing voorbarig.
Enkel omdat de werkgever tijdens de ontslagprocedure bleef volharden in zijn standpunt absoluut niet met deze werknemer verder te willen, besloot de kantonrechter het arbeidscontract te ontbinden wegens de onherstelbare vertrouwensbreuk die tussen partijen ontstaan was. De kantonrechter kende de werknemer vervolgens ook nog een (geringe) ontslagvergoeding toe gebaseerd op de zogenaamde neutrale kantonrechtersformule.
Uitlatingen Facebook waren eerder aanleiding voor ontslag
Deze uitspraak zal bij menigeen de wenkbrauwen doen fronsen. Moet een werknemer eerst gewaarschuwd worden voor het feit dat het ontoelaatbaar is om je publiekelijk (offline of online) beledigend en discriminerend over een collega uit te laten? Enkele weken eerder had dezelfde rechtbank (maar een andere kantonrechter) nog geoordeeld dat een werknemer die zich eveneens op Facebook beledigend over zijn leidinggevende en werkgever uitliet op staande voet ontslagen mocht worden. En ja, die werknemer was al eens door zijn werkgever gewaarschuwd vanwege eerdere postings op Facebook, maar toch. Bepaalde uitlatingen of gedragingen zijn van nature al zo laakbaar dat zij ook zonder een (laatste) waarschuwing tot ontslag moeten kunnen leiden.
Een stelende werknemer die op heterdaad betrapt wordt kan zich ook niet met succes verweren met de stelling dat zijn werkgever hem nooit gewaarschuwd heeft dat stelen ontoelaatbaar is. Het is naar mijn mening dan ook zeer de vraag of deze uitspraak ertoe zal leiden dat kantonrechters in het algemeen van werkgevers gaan verlangen dat zij hun werknemers tenminste één keer waarschuwen voor ontoelaatbare uitingen via social media alvorens zij tot ontslag mogen overgaan.
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan