Mag ik zelf bepalen wanneer ik mijn vakantiedagen opneem?

De wettelijke hoofdregel luidt dat je als werknemer zelf mag bepalen of, wanneer en hoeveel vakantiedagen je wilt opnemen. De werkgever hoort zich dus te schikken naar de (vakantie)wensen van de werknemer. Op deze regel bestaat wel een uitzondering. Als je werkgever een zogenaamde gewichtige reden kan aanvoeren, mag hij je vakantieverzoek weigeren. Bij een gewichtige reden moet je met name denken aan een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering. De werkgever dient de gewichtige redenen binnen twee weken na je vakantieaanvraag schriftelijk aan je kenbaar te maken. Doet de werkgever dit niet, dan is je vakantie in principe automatisch vastgesteld in overeenstemming met jouw ingediende verzoek.

Procederen over de vraag of er nu wel of niet sprake is van een gewichtige reden komt niet veel voor en is meestal niet aan te raden in verband met de tijd en kosten die dat met zich meebrengt. Het zonder toestemming op vakantie gaan brengt het risico van ontslag met zich mee en daarom is het dan ook aan te raden om in goed overleg met je werkgever tot een acceptabele oplossing te komen.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1468 waarderingen, gemiddeld: 7.2 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Bereken de transitievergoeding

  Vul hier de datum in waarop u verwacht dat het dienstverband eindigt.

  Onder bruto maandinkomen wordt verstaan: het laatstgenoten basissalaris vermeerderd met (indien van toepassing ) 1/12 deel van de door de werknemer verdiende provisie in de 12 maanden voorafgaand aan het ontslag. Daarnaast moet ook, voor zover van toepassing, 1/12 deel van de vakantietoeslag, vaste 13e maand, ploegentoeslag en overwerktoeslag worden meegenomen. Tot slot moeten ook winstuitkeringen, bonussen en variabele eindejaarsuitkeringen worden meegeteld. 1/36 deel van deze variabele looncomponenten, verschuldigd over de drie kalenderjaren voorafgaand aan het jaar van ontslag, tellen mee in het bruto maandinkomen.


Bereken je WW uitkering

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder