Ontslag met wederzijds goedvinden

Bij ontslag met wederzijds goedvinden maken werkgever en werknemer in onderling overleg afspraken over de beëindiging van het arbeidscontract. In veel gevallen is het voor beide partijen voordeling om het ontslag met wederzijds goedvinden te regelen.

Voordelen voor de werknemer:

 • Geen emotioneel belastende en mogelijk kostbare ontslagprocedure
 • Meestal recht op een redelijke ontslagvergoeding
 • Kans om op een normale zakelijke manier afscheid te nemen
 • Mogelijkheid om individuele beëindigingsafspraken te maken
 • Meestal gewoon recht op WW

Voordelen voor de werkgever:

 • Geen onzekere en mogelijk kostbare ontslagprocedure
 • Zekerheid over beëindiging dienstverband
 • Geen ‘moddergevecht’ en mogelijke onrust binnen de organisatie
 • Geen risico dat onverwacht hoge ontslagvergoeding betaald moet worden
 • Kans om op een normale zakelijke manier afscheid te nemen

Vaststellingsovereenkomst

Het is gebruikelijk dat de afspraken, die u met uw werkgever maakt over uw ontslag, worden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. In deze overeenkomst wordt bijvoorbeeld omschreven wanneer uw arbeidsovereenkomst eindigt, of u daarbij recht heeft op een ontslagvergoeding, welke eindafrekening er nog zal plaatsvinden, etc.

Als u van uw werkgever een (concept) vaststellingsovereenkomst ontvangen heeft, is het raadzaam om deze door een ontslagspecialist te laten controleren voordat u tot ondertekening overgaat. Onze ontslagspecialisten kunnen zeer snel en tegen geringe kosten controleren of de afspraken in een bepaalde vaststellingsovereenkomst correct zijn weergegeven.

Ontslag met wederzijds goedvinden en WW

De meeste werknemers vinden het van groot belang dat zij na een ontslag recht behouden op een WW-uitkering. Op zich kunt u als werknemer akkoord gaan met uw ontslag en toch in aanmerking komen voor een WW-uitkering. U moet daarbij wel in de gaten houden dat:

 • Het initiatief van het ontslag uit moet gaan van uw werkgever. Hij moet de wens geuit hebben om uw arbeidscontract te beëindigen. Een beëindiging op uw eigen initiatief wordt door het UWV nog steeds als verwijtbaar ontslag gezien en heeft tot gevolg dat u geen recht op WW heeft.
 • Er geen sprake mag zijn van ontslag op staande voet. Als u zich zeer ernstig verwijtbaar gedragen heeft, kan dit voor het UWV aanleiding zijn om u geen WW-uitkering toe te kennen. Een verstoorde arbeidsrelatie levert op zich geen risico’s voor de WW op.

De ingangsdatum van uw WW-uitkering wordt in het algemeen bepaald door de zogenaamde fictieve opzegtermijn.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1028 waarderingen, gemiddeld: 7.6 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder