Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering?

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden op een rijtje...

1.
U moet uiteraard werkloos zijn. Daarvoor moet u om te beginnen voor minimaal vijf uur per week ontslagen zijn. Als u normaal gesproken minder dan tien uur per week werkt, dan geldt deze eis van vijf uur niet. U moet wel minimaal de helft van uw aantal uren verliezen.

Voorbeeld
U werkt twintig uur per week en u wordt voor drie uur per week ontslagen. U bent dan volgens de WW niet werkloos. Als u normaal gesproken slechts zes uur per week werkt en u wordt voor drie uur ontslagen, dan bent u wel werkloos volgens de WW.

Verder mag uw werkgever niet verplicht zijn om uw loon door te betalen. Het gaat dan met name om de zogenaamde fictieve opzegtermijn. Tot slot moet u ook beschikbaar zijn om een nieuwe baan te accepteren.

2.
U voldoet aan de zogenaamde wekeneis. Dit houdt in dat u in de afgelopen 36 weken minimaal 26 weken gewerkt moet hebben. Een week telt al mee als u op een enkele dag in die week gewerkt heeft.

Als u gedurende deze periode ziek of arbeidsongeschikt was of als u onbetaald verlof genoot, dan mag u die weken optellen bij de periode van 36 weken. Er wordt dan dus naar een langere periode gekeken.

3.
U mag niet verwijtbaar werkloos zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als u zonder zwaarwichtige reden zelf ontslag genomen heeft of als u op staande voet bent ontslagen.

WW-uitkering snel berekenen?

Via deze rekenmodule kunt u uitrekenen hoe hoog en hoe lang uw WW-uitkering is.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1244 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder