Hoe kan een werknemer een ontslag op staande voet aanvechten?

Een werknemer die het niet eens is met een ontslag op staande voet, moet binnen twee maanden een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. In dit verzoekschrift kan de rechter gevraagd worden om het ontslag te vernietigen of om de werknemer een billijke vergoeding toe te kennen.

Een ontslag op staande voet is namelijk vernietigbaar als het niet voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

1. er is sprake van een dringende reden
2. het ontslag heeft onverwijld plaatsgevonden
3. de ontslagreden is de werknemer onverwijld meegedeeld

De werknemer die het niet eens is met een gegeven ontslag op staande voet, zal in eerste instantie vaak schriftelijk bij de werkgever bezwaar aantekenen. Dit heeft juridisch echter weinig effect. Alleen een rechter kan een onterecht gegeven ontslag op staande voet vernietigen. De werknemer moet dan willen binnen twee maanden na het ontslag een verzoekschrift bij de rechter hebben ingediend. Als dit niet gebeurd is (of te laat), dan zal de rechter het ontslag niet meer ongedaan kunnen maken.

Beëindigingsovereenkomst na een ontslag op staande voet?

Voor een werknemer is het dus erg belangrijk om de termijn van twee maanden in de gaten te houden. In de praktijk komt het geregeld voor dat er na een ontslag op staande voet toch nog een schikking bereikt wordt en partijen afspraken maken over een ontslag met wederzijds goedvinden. De werkgever kan hier belang bij hebben omdat hij het risico loopt dat een rechter het ontslag op staande voet vernietigt of (als de werknemer een terugkeer niet meer ziet zitten) de werknemer een billijke vergoeding toekent. Ook de werknemer heeft meestal belang om tot een schikking te komen. Hij zal immers proceskosten moeten maken. Bovendien loopt de werknemer het risico dat de rechter het ontslag op staande voet bekrachtigt. In dat geval verliest de werknemer definitief zijn baan, zijn inkomen en zijn recht op een WW-uitkering.

Een schikking komt er meestal op neer dat beide partijen afspreken dat het ontslag op staande voet wordt omgezet in een neutraal ontslag. Daarmee wordt geprobeerd om de WW-rechten van de werknemer veilig te stellen. Soms is de betaling van een ontslagvergoeding ook onderdeel van een dergelijke schikking. Dat zal uiteraard helemaal afhangen van de individuele omstandigheden van het geval.

Geen schikking? Procederen is noodzakelijk

Als beide partijen het niet eens kunnen worden over een schikking en de werknemer wil zich niet neerleggen bij het ontslag op staande voet, dan is een gerechtelijke procedure onvermijdelijk. De werknemer moet in dat geval binnen twee maanden na het ontslag een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. In dit verzoekschrift moet de werknemer een keuze maken tussen een verzoek aan de rechter om het ontslag op staande voet te vernietigen en een verzoek aan de rechter om hem (de werknemer) een billijke vergoeding toe te kennen. In dit laatste geval geeft de werknemer eigenlijk aan dat een terugkeer uitgesloten is, maar dat hij wel financieel gecompenseerd wil worden voor het, in zijn ogen, onterecht gegeven ontslag op staande voet. De werknemer kan dan mogelijk aanspraak maken op drie soorten vergoedingen: een transitievergoeding, een vergoeding wegens het feit dat de werkgever bij het ontslag geen opzegtermijn in acht genomen heeft en een billijke vergoeding.

Als de werknemer de rechter vraagt om het ontslag op staande voet te vernietigen, kan de werknemer in hetzelfde verzoekschrift de rechter ook vragen om de werkgever te veroordelen om het (inmiddels achterstallige) loon door te betalen.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op staande voet ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Heb je een vraag over ontslag op staande voet of wil je je eigen situatie voorleggen aan een arbeidsrechtspecialist? Neem gerust eens contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1019 waarderingen, gemiddeld: 7.6 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder