Recht op billijke vergoeding

Een billijke vergoeding is de extra ontslagvergoeding die een rechter aan een werknemer kan toewijzen als de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Deze vergoeding komt dan bovenop de wettelijke transitievergoeding.

Als een arbeidscontract op initiatief van de werkgever eindigt, heeft een werknemer in principe recht op een transitievergoeding. Dat is een wettelijk vastgelegde en volgens een vaste formule te bepalen ontslagvergoeding.

Billijke vergoeding

Maar soms kan een werknemer aanspraak maken op een extra ontslagvergoeding, de zogenaamde billijke vergoeding. In het algemeen is een billijke vergoeding alleen aan de orde als de werkgever zich ernstig verwijtbaar gehandeld heeft. Dat wil zeggen dat het duidelijk moet zijn dat de werkgever zich onbehoorlijk gedragen heeft bijvoorbeeld omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan:

  • het bewust aansturen op een verstoorde arbeidsrelatie
  • het (willen) ontslaan van een werknemer zonder geldige ontslagreden
  • het bewust creëren van een onwerkbare situatie
  • het frustreren van de re-integratie
  • discriminatie
  • seksuele intimidatie

Toekenning van billijke vergoeding uitzonderlijk?

Volgens de wetgever zou een rechter alleen in hele bijzondere gevallen een billijke vergoeding mogen toekennen. In de praktijk blijkt dat rechters een billijke vergoeding toch met enige regelmaat toewijzen. Uit het onderzoek van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten van de gepubliceerde ontslagrechtspraak 2016 blijkt bijvoorbeeld dat in 1 op de 6 ontslagprocedures aan de werknemer een billijke vergoeding wordt toegekend.

Toch is het erg lastig om in te schatten in welke situatie een billijke vergoeding op zijn plaats is. Het begrip ‘ernstig verwijtbaar handelen’ wordt door de ene rechter namelijk veel ruimer uitgelegd dan de andere rechter. Als je wilt weten in hoeverre je zelf mogelijk recht hebt op een billijke vergoeding (of als je wilt weten of je als werkgever mogelijk een billlijke vergoeding zou moeten betalen), neem dan even contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.

Hoogte van de billijke vergoeding

De hoogte van de billijke vergoeding wordt niet vastgesteld aan de hand van een formule. Dit maakt het ook erg lastig om de hoogte van een billijke vergoeding te voorspellen. De rechter bepaalt steeds aan de hand van de specifieke situatie hoe hoog de billijke vergoeding moet zijn. Daarbij zal de rechter kijken naar de ernst van het verwijtbare gedrag van de werknemer.

De billijke vergoeding moet volgens sommige rechters wel substantieel zijn omdat er een afschrikwekkende werking vanuit moet gaan. Uit de verschillende ontslaguitspraken waarin een billijke vergoeding is toegekend blijkt dat de hoogte sterk varieert van (vrijwel) nul euro tot ca. 530.000 euro.

Benieuwd of jij in aanmerking komt voor een billijke ontslagvergoeding of heb je andere vragen? Neem gerust eens contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1286 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder