Lagere transitievergoeding bij kleine werkgever in financiële nood

Als u in dienst bent bij een kleine werkgever en u wordt ontslagen op grond van een bedrijfseconomische reden die samenhangt met de slechte financiële situatie bij uw werkgever, heeft u slechts recht op een hele beperkte transitievergoeding (de wettelijke ontslagvergoeding die vanaf 1 juli 2015 geldt).

Volgens de wettelijke regels gaat het bij een kleine werkgever om een werkgever die de tweede helft van het jaar voorafgaand aan het jaar van ontslag gemiddeld minder dan 25 werknemers in dienst had. Als u bij een dergelijke kleine werkgever werkzaam bent en er volgt ontslag vanwege de slechte financiële situatie van werkgever, dan mag uw werkgever uw dienstjaren die gelegen zijn vóór 1 mei 2013 buiten beschouwing laten (ongeacht uw leeftijd).

Voorbeeld
Marleen Versteeg werkt al 26 jaar in kaaswinkel Het Stolpje als verkoopster. Vanwege de komst van een grote supermarkt vlakbij de kaaswinkel is de werkgever van Marleen in financiële problemen gekomen en heeft hij via het UWV Werkbedrijf een ontslagvergunning voor Marleen aangevraagd en verkregen.

Marleen wordt per 1 mei 2018 ontslagen. De werkgever van Marleen hoeft nu slechts een transitievergoeding te betalen gebaseerd op vijf dienstjaren (van 1 mei 2013 tot 1 mei 2018).

Transitievergoeding berekenen?

Als u zelf wilt berekenen wat het effect is op de transitievergoeding als er sprake is van een financiële noodzaak bij uw werkgever, kunt u gebruik maken van onze online rekentool transitievergoeding.

Voorbeeldbrief om transitievergoeding te claimen

Met deze voorbeeldbrief verzoek je je (ex-)werkgever een transitievergoeding uit te betalen.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1023 waarderingen, gemiddeld: 7.6 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder