Hoe kan ik mijn transitievergoeding berekenen?

De transitievergoeding kunt u berekenen aan de hand van een aantal rekenregels. Om te beginnen komt u pas in aanmerking voor een transitievergoeding als u minimaal twee jaar bij uw werkgever in dienst bent geweest.

Als dit het geval is, luidt de basisregel dat u recht heeft op een vergoeding van 1/6 maandsalaris voor elke volle periode van zes maanden dat u bij uw werkgever werkzaam bent geweest. Deze basisregel heeft betrekking op de eerste tien jaar van uw dienstverband.

Voorbeeld

Martijn verdient € 3.000 bruto per maand (inclusief vakantietoeslag) en wordt na een dienstverband van vijf jaar en elf maanden ontslagen. Martijn heeft dan recht op een transitievergoeding van 11 x 1/6 x € 3.000 bruto. Er vindt dus geen afronding van het aantal dienstjaren plaats.

Hogere opbouw transitievergoeding bij dienstverband van 10 jaar of langer

Als u tien jaar of langer bij uw werkgever in dienst bent geweest, dan geldt vanaf het 10e dienstjaar een hogere opbouw. Vanaf dat moment bedraagt de opbouw van de transitievergoeding namelijk 1/4 maandsalaris per periode van zes maanden.

Voorbeeld

Wendy verdient € 4.200 bruto per maand (inclusief vakantietoeslag) en wordt na een dienstverband van veertien jaar en vijf maanden ontslagen. Wendy heeft over de eerste tien dienstjaren recht op een transitievergoeding van 20 x 1/6 x € 4.200 = € 14.000 bruto. Daarnaast heeft ze vanaf het 10e dienstjaar nog recht op 8 x 1/4 x € 4.200 = € 8.400 bruto. De totale transitievergoeding voor Wendy komt daarmee uit op € 22.400 bruto.

Als u 50 jaar of ouder bent en minimaal tien jaar bij de werkgever in dienst bent geweest, geldt er nog een extra opbouw voor de dienstjaren vanaf uw 50e verjaardag.

Transitievergoeding snel berekenen?

Als u snel wilt berekenen op welke transitievergoeding u recht heeft, maak dan gebruik van onze transitievergoeding rekentool. Deze rekentool is gebaseerd op de wettelijke rekenregels. Als u specifieke vragen heeft over de transitievergoeding in een bepaalde situatie, neemt u dan gerust contact op met een van onze arbeidsrechtadvocaten.

Voorbeeldbrief om transitievergoeding te claimen

Met deze voorbeeldbrief verzoek je je (ex-)werkgever een transitievergoeding uit te betalen.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 845 waarderingen, gemiddeld: 7.7 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder