Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan
De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van de basisregel: 1/3 maandsalaris per dienstjaar.
Dit lijkt op het eerste gezicht vrij eenvoudig, maar kan toch nog tot de nodige rekenproblemen leiden. Dat komt omdat er bij de berekening van de transitievergoeding niet mag worden afgerond en de lengte van uw dienstverband tot op de dag nauwkeurig berekend dient te worden. Een werknemer met een dienstverband van 10 jaar, 7 maanden en 5 dagen heeft dus recht op een transitievergoeding die exact op deze duur is afgestemd.
Volgens de officiële wettelijke richtlijnen zou dan eerst berekend moeten worden wat de hoogte is van de transitievergoeding over de hele jaren (10), daarna over de maanden (7) en tot slot over de 5 dagen. Voor de jaren en de maanden levert dit nog geen grote problemen op. Met toepassing van de rekenregel van 1/3e maandsalaris per dienstjaar levert dit namelijk het volgende beeld op:
Lastiger wordt het om uit te rekenen hoeveel transitievergoeding er verschuldigd is over de laatste 5 dagen van het dienstverband. Volgens de officiële richtlijnen zou er dan bekeken moeten worden hoeveel de werknemer precies verdiend heeft over deze 5 dagen. Dat is erg complex en uit praktisch oogpunt hanteren wij de formule:
De totale transitievergoeding komt in dit voorbeeld dan uit op 3,5734 maandsalarissen.
Als u snel wilt berekenen op welke transitievergoeding u recht heeft, maak dan gebruik van onze transitievergoeding rekentool. Deze rekentool is gebaseerd op de wettelijke rekenregels. Als u specifieke vragen heeft over de transitievergoeding in een bepaalde situatie, neemt u dan gerust contact op met een van onze arbeidsrechtadvocaten.
Met deze voorbeeldbrief verzoek je je (ex-)werkgever een transitievergoeding uit te betalen.
Vaststellingsovereenkomst checken
Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.
Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws
Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.
Meld je hier aan