Mijn werkgever wil dat ik akkoord ga met een verbetertraject

Het komt regelmatig voor dat een werkgever, die niet tevreden is over het functioneren van een werknemer, voorstelt om gedurende een aantal weken of maanden een verbetertraject te doorlopen.

In de praktijk komt dit er meestal op neer dat de werkgever een plan uitwerkt waarin een aantal verbeterpunten staan beschreven die in een periode van meestal enkele maanden moeten leiden tot een beoordeling ‘voldoende’. Ook kan er in dit plan beschreven staan dat de werknemer extra begeleiding krijgt, dat er vaker overleggen worden ingepland of dat een werknemer een bepaalde cursus of scholing wordt aangeboden om zijn competenties te verbeteren. Maar ben je nu als werknemer verplicht om met een dergelijk verbetertraject in te stemmen? Wat nu als je bijvoorbeeld vindt dat er op jouw functioneren eigenlijk niet zoveel aan te merken valt?

Dilemma: verbetertraject accepteren of niet?

Als je een aanbod om een verbetertraject te doorlopen afwijst, loop je misschien het risico dat de werkgever direct een ontslagprocedure start. Bovendien zou de rechter, mocht het tot een ontslagprocedure komen, je het verwijt kunnen maken dat je dit aanbod van de werkgever helemaal niet had mogen weigeren. Aan de andere kant: als je het aanbod om een verbetertraject te doorlopen accepteert, loop je het risico dat je later het verwijt krijgt dat je kennelijk wel degelijk wist dat er iets op je functioneren aan te merken viel.

Wordt je een verbetertraject aangeboden en wil je weten of je dit moet accepteren? Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Een lastige keuze dus en helaas niet met een enkel antwoord op te lossen. Als het volgens jou betreft volstrekt duidelijk is dat er van onvoldoende functioneren geen sprake is, hoef je niet in te stemmen met een verbetertraject. Probeer de werkgever schriftelijk en beargumenteerd duidelijk te maken waarom je van mening bent dat een verbetertraject niet aan de orde is. Uiteraard kun je in dit bericht duidelijk maken dat je altijd bereid bent om jezelf verder te verbeteren, maar dat dit niet in het kader van een officieel verbetertraject hoeft te gebeuren. Is er al wat langer sprake van serieuze kritiek op je functioneren en is er sprake van een gedegen verbeterplan, dan zou het verstandig kunnen zijn om het verbetertraject wel te accepteren.

Neem contact op met een van onze arbeidsrechtadvocaten als je twijfelt over wel of niet moeten accepteren van een verbetertraject? Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder