Herplaatsing: niet alleen kijken naar vacatures

Natuurlijk moet je bij herplaatsing in de eerste plaats kijken naar openstaande vacatures of vacatures die gedurende de herplaatsingstermijn (mogelijk) zullen ontstaan. Maar de herplaatsingsverplichting gaat nog een stuk verder.

In bepaalde gevallen moeten namelijk zelfs passende functies die al bezet zijn bij de herplaatsing worden betrokken.

Als het gaat om een van de volgende categorieën werknemers die werkzaamheden verrichten die structureel zijn van aard, dan moeten deze arbeidsplaatsen bij de herplaatsing worden betrokken:

  • werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst die afloopt binnen de herplaatsingstermijn
  • werknemers met een nulurencontract, uitzendcontract of die gedetacheerd zijn
  • werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt
  • zzp’ers, behalve als de werkgever duidelijk kan maken dat het voor een doelmatige bedrijfsvoering noodzakelijk is om deze werkzaamheden door zzp’ers te laten verrichten

Let op!

Het gaat hier dus alleen om de situatie dat deze werknemers (of zzp’ers) werkzaamheden verrichten die niet-tijdelijk zijn. Als het namelijk gaat om tijdelijke werkzaamheden dan is het ook logisch dat deze werkzaamheden door een flexibele arbeidskracht worden ingevuld. Daarnaast moet het uiteraard ook gaan om werkzaamheden die voor de boventallige werknemer passend zijn.

Tip!

Bestel het boekje “De disfunctionerende werknemer”. Dit boekje geeft op een praktische manier inzicht in alle facetten rondom het onderwerp disfunctioneren. Door de vele praktijkvoorbeelden krijg je daarnaast een goed beeld hoe een rechter tegen bepaalde situaties aankijkt. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op grond van disfunctioneren ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder