Uitwisselbare functie: rangorde tussen werknemers

Als er sprake is van een uitwisselbare functie moet je als werkgever een specifieke volgorde hanteren bij het afscheid nemen van medewerkers. Zo hebben bijvoorbeeld werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd een sterkere ontslagbescherming dan oproepkrachten.

Werknemers met een uitwisselbare functie kan je in vijf verschillende groepen indelen. Als werkgever moet je eerst afscheid nemen van de medewerkers in groep 1. Pas als daarmee niet de volledige personeelskrimp gerealiseerd kan worden, ga je verder met de groepen 2, 3, 4 en 5.

Groep Soorten werknemers
Groep 1 Externe medewerkers. Dit zijn werknemers die niet op de payroll van de werkgever staan. Het gaat dan om gedetacheerde en ingeleende werknemers, uitzendkrachten en zzp’ers.
Groep 2 Werknemers (inclusief payrollwerknemers) die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Groep 3 Oproepkrachten met een nulurencontract.
Groep 4 Werknemers (inclusief payrollwerknemers) met een arbeidscontract voor bepaalde tijd dat afloopt binnen ten hoogste 26 weken na de beslissing van het UWV.
Groep 5 Werknemers (inclusief payrollwerknemers) met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (inclusief payrollwerknemers) waarvan de resterende looptijd meer dan 26 weken bedraagt vanaf het moment van de beslissing van het UWV.

LET OP!
Niet alle oproepkrachten vallen automatisch in groep 1. Alleen oproepkrachten met een nulurencontract vallen in deze groep. Een werknemer met een min/max-contract heeft recht op een minimaal aantal uren en valt daarmee in groep 4 of 5. Deze oproepkrachten (met een min/max-contract) hebben dus dezelfde rechten als reguliere werknemers met een arbeidscontract voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Een werkgever ziet zich genoodzaakt om afscheid te nemen van vier binnendienstmedewerkers (uitwisselbare functie). Er zijn in totaal tien binnendienstmedewerkers binnen de onderneming werkzaam. Daarvan is één binnendienstmedewerker een uitzendkracht (groep 1). Verder zijn er twee binnendienstmedewerkers waarvan het tijdelijke arbeidscontract over drie maanden afloopt (groep 4). De resterende zeven binnendienstmedewerkers hebben een arbeidscontract voor onbepaalde tijd (groep 5).

Op basis van de rangorde moet deze werkgever allereerst afscheid nemen van de uitzendkracht en (daarna) van de twee medewerkers waarvan het tijdelijke arbeidscontract binnenkort afloopt. Deze contracten mogen dus niet verlengd worden. De vierde en laatste werknemer die ontslagen moet worden is afkomstig uit groep 5. Deze werknemer moet geselecteerd worden aan de hand van het afspiegelingsbeginsel.

Tip!

Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1244 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder