Herplaatsing: meer kandidaten dan vacatures. Wie krijgt de functie?

Nu kan het natuurlijk voor komen dat er meer geschikte kandidaten zijn voor één vacature of functie.

Mag je dan als werkgever de persoon kiezen die je het meest geschikt vindt? Ja, dat mag.

Maar let op: de werkgever heeft geen volledig vrije keuze als de (nieuwe) functie voor een deel de voortzetting is van een oude functie. In dat geval moet je als werkgever de werknemers van de oude functie voorrang geven bij het solliciteren op de nieuwe functie én moet je bij meerdere geschikte kandidaten de kandidaat kiezen die de sterkste afspiegelingsrechten heeft.

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van je UWV verweer? Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Een bedrijf kent twee soorten functies: A en B. In beide functies zijn 5 werknemers werkzaam. In het kader van een reorganisatie besluit de werkgever om de functie A te laten krimpen van 5 naar 3 arbeidsplaatsen. Functie B wordt volledig opgeheven. Wel ontstaat er een nieuwe functie C (3 arbeidsplaatsen) waarin een deel van de werkzaamheden van functie B terugkomt. Hoe moet de werkgever nu handelen als 2 werknemers uit functie A (de boventallige werknemers op basis van het afspiegelingsbeginsel) en alle 5 de werknemers uit functie B solliciteren op de nieuwe functie C? Er zijn dus 7 gegadigden voor 3 functies.

Allereerst moet de werkgever beoordelen welke werknemers voor de nieuwe functie geschikt zijn. Met andere woorden: wie voldoet er aan de gestelde functie-eisen? Stel dat 1 werknemer uit functie A en 4 werknemers uit functie B in principe geschikt zijn voor de nieuwe functie C. De twee niet-geschikte werknemers vallen dan gelijk af.

Omdat de werknemers uit functie B voorrang hebben boven de werknemers uit functie A, valt de geschikte werknemer uit functie A ook af. Van de 4 geschikte werknemers uit functie B moet de werkgever de 3 werknemers selecteren met de sterkste afspiegelingsrechten. De werkgever mag in dit voorbeeld dus niet de meest geschikte kandidaat kiezen. Maar door de lat voor de geschiktheid voor de nieuwe functie hoog te leggen (door bijvoorbeeld strenge functie-eisen te stellen) kan de werkgever wel invloed uitoefenen op de kandida(a)t(en) die uiteindelijk voor de functie in aanmerking komt/komen.

Tip!

Bestel het boekje “Bedrijfseconomisch ontslag, overgang van onderneming en opvolgend werkgeverschap”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd welke regels er gelden rondom bedrijfseconomisch ontslag. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten hoe groot de kans is dat er in een specifieke situatie een ontslagvergunning door het UWV wordt afgegeven? Maak dan gebruik van onze slimme online tool, de Ontslagchecker. Met deze tool kun je binnen enkele minuten bepalen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1286 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder