Wanneer ben ik verwijtbaar werkloos?

Sinds 1 oktober 2006 zijn de regels rondom verwijtbare werkloosheid behoorlijk versoepeld. Zo bent u niet meer verwijtbaar werkloos als u instemt met een beëindiging van uw arbeidsovereenkomst op initiatief van uw werkgever.

Laat u echter goed juridisch adviseren voordat u instemt met een beëindiging van uw arbeidsovereenkomst. Het is namelijk wel belangrijk dat alle afspraken rondom deze beëindiging op een goede manier zijn vastgelegd in een zogenaamde beëindigingsovereenkomst.

Verwijtbare werkloosheid

Volgens de huidige regels bent u verwijtbaar werkloos (en heeft u dus geen recht op een WW-uitkering) als:

1.
U zich ernstig misdragen heeft. Het gaat dan meestal om een situatie van ontslag op staande voet. Als u bijvoorbeeld gestolen heeft of u heeft collega’s of leidinggevenden bedreigd, zal er in het algemeen geen recht zijn op WW.

Een discussie over uw functioneren zal in het algemeen geen verwijtbare werkloosheid opleveren.

2.
U heeft zelf ontslag genomen zonder dat hiervoor een zwaarwichtige reden was. Stel dat uw werkgever steeds te weinig of veel te laat het loon betaalt. Dit kan een goede reden zijn om zelf ontslag te nemen. Laat u echter op voorhand juridisch informeren over de risico’s. Het UWV zal in het algemeen niet snel accepteren dat er een zwaarwichtige reden was om uw arbeidsovereenkomst zelf op te zeggen.

Ben ik verwijtbaar werkloos als ik een andere baan accepteer?

Als u uw arbeidsovereenkomst opzegt om bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan, dan loopt u gedurende een half jaar het risico om bij ontslag geen WW-uitkering te ontvangen.

Het UWV zal namelijk controleren wat uw vooruitzicht was op het moment dat u de nieuwe baan accepteerde. Als u er op het moment van het overstappen naar een nieuwe werkgever op mocht vertrouwen dat u minimaal voor een half jaar aan het werk kon blijven, dan blijft u gewoon recht op WW behouden. Ook als u onverhoopt binnen een half jaar bij de nieuwe werkgever ontslagen wordt.

WW-uitkering snel berekenen?

Via deze rekenmodule kunt u uitrekenen hoe hoog en hoe lang uw WW-uitkering is.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1070 waarderingen, gemiddeld: 7.5 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder