Ontslag wegens verwijtbaar handelen en de transitievergoeding

Een ontslag wegens verwijtbaar handelen sluit niet uit dat de werknemer toch in aanmerking komt voor een transitievergoeding.

Het lijkt onlogisch, maar bij ontslag wegens verwijtbaar handelen of nalaten kan een werknemer soms toch aanspraak maken op een transitievergoeding. Dat zit zo. Een werknemer heeft geen recht op een transitievergoeding als het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten.

Voor ontslag is alleen vereist dat er sprake is van verwijtbaar handelen (zodanig dat van de werkgever niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortbestaan). Het gaat hem dus om het woordje ‘ernstig’. Als de rechter tot de conclusie komt dat het gedrag van de werknemer wel verwijtbaar was, maar niet ernstig verwijtbaar, kan de werknemer ondanks zijn ontslag toch aanspraak maken op een transitievergoeding.

Benieuwd of jij in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding of heb je andere vragen? Neem gerust eens contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Een voorbeeld

De functie van een medewerkster van een customer contact center bestaat vooral uit het voeren van telefonische klantcontacten. Ondanks haar lange staat van dienst (16 jaar) is zij met enige regelmaat aangesproken op het feit dat zij klanten niet altijd correct te woord staat.

In 2012 leidt dit tot een officiële waarschuwing:

‘De manier waarop jij in dit gesprek met deze klant hebt gesproken is onacceptabel op een klantenservice en mag absoluut nooit meer voorkomen.’

Tijdens een telefoongesprek op 6 juli 2015 voert de werkneemster opnieuw een telefoongesprek met een klant en dit gesprek loopt volledig uit de hand. In een latere brief aan de werkneemster beschrijft de werkgever dit gesprek als volgt:

‘Daarnaast ontbrak het je in het gesprek volledig aan empathie richting klant; jij bleef continu jouw verhaal afsteken zonder je enigszins te verplaatsen in zijn situatie. Jouw toon werd steeds onvriendelijker en je raakte behoorlijk geïrriteerd. Hetgeen verwacht werd gebeurde: het gesprek escaleerde volkomen. Jouw afsluiting van het gesprek in niet mis te verstane bewoordingen (“je moet je bek dichthouden kankerdebiel”), is absoluut niet tolerabel. Hoewel de klant jou daarvoor in vergelijkbare bewoordingen had toegesproken, is en blijft de klant koning en kan en mag je nooit je persoonlijke frustratie laten blijken/uiten en op deze wijze reageren.’

De werkgever schorst de werkneemster en dient bij de kantonrechter een ontslagverzoek in gebaseerd op (ernstig) verwijtbaar handelen. De rechter honoreert dit verzoek omdat de werkneemster al meerdere malen door haar leidinggevende is aangesproken op haar gedrag. Mede door de expliciete waarschuwing in 2012 had het de werkneemster duidelijk moeten zijn dat haar uitlatingen tijdens het gesprek van 6 juli 2015 als ontoelaatbaar zouden worden beschouwd.

De rechter vindt wel dat van ‘ernstige verwijtbaarheid’ geen sprake is, wel van verwijtbaarheid als zodanig. Om die reden komt de werkneemster volgens de rechter wel in aanmerking voor een transitievergoeding.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op grond van verwijtbaar handelen ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1023 waarderingen, gemiddeld: 7.6 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder