Als je op het punt staat om zelf ontslag te nemen, denk dan even na over de volgende drie punten: de geldende opzegtermijn, het opnemen van vakantiedagen en de gevolgen voor de WW. Als werknemer heb je vrijwel altijd het recht op je arbeidsovereenkomst op te zeggen. Een uitzondering geldt bijvoorbeeld als er sprake is van een tijdelijke arbeidsovereenkomst zonder tussentijds opzegbeding. Maar als je op het punt staat om je arbeidscontract op te zeggen is het goed om rekening te houden met de volgende drie zaken.
Voor een werknemer is de opzegtermijn standaard een (1) maand, behalve als er in een van toepassing zijnde CAO of in het arbeidscontract zelf wat anders geregeld is. De werkgever kan bijvoorbeeld in het arbeidscontract hebben opgenomen dat de werknemer zich moet houden aan een opzegtermijn van twee maanden.
Maar let op: een werkgever die zijn werknemer aan een langere opzegtermijn wil houden, moet zelf de dubbele termijn van die van de werknemer in acht nemen. Wat de gevolgen zijn als de werkgever deze verdubbeling niet in het arbeidscontract heeft opgenomen, lees je op onze pagina over de wettelijke opzegtermijn.
Houd er ook rekening mee dat opzeggen van een arbeidscontract altijd per hele kalendermaand gaat. Je moet als werknemer opzeggen tegen het einde van de maand. Zeg je bijvoorbeeld op 10 november je arbeidsovereenkomst op en geldt er een opzegtermijn van een (1) maand, dan eindigt de arbeidsovereenkomst dus op 31 december.
Soms wil een werknemer zijn arbeidscontract opzeggen en ook gelijk zijn opgebouwde vakantiedagen opnemen. Daarmee zou de situatie kunnen ontstaan dat de werknemer vanaf het moment dat hij opzegt helemaal niet meer aan het werk hoeft.
In de praktijk zal de gemiddelde werkgever hier niet mee akkoord willen gaan. Een werknemer mag in principe zelf bepalen wanneer en hoeveel vakantiedagen hij opneemt, maar de werkgever kan hier bezwaar tegen maken als er sprake is van gewichtige redenen. Het feit dat de werknemer heeft opgezegd en de werkgever op korte termijn op zoek zal moeten naar een vervanger is op zich een gewichtige reden op grond waarvan de werkgever niet hoeft toe te staan dat de werknemer direct na de opzegging al zijn vakantiedagen opneemt.
Uiteraard kun je als werknemer in goed overleg met je werkgever best afspraken maken over het opnemen van de vakantiedagen, maar houd er rekening mee dat de werkgever mag verlangen dat er op zijn minst sprake is van een zorgvuldige overdracht van werkzaamheden.
Een werknemer die zelf ontslag neemt komt in het algemeen niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Er is dan sprake van verwijtbaar ontslag. Nu levert dit in het algemeen geen probleem op als er direct sprake is van een nieuwe werkgever. Maar wat nu als er bij de nieuwe werkgever onverwacht snel sprake is van een ontslag?
Het UWV zal dan een half jaar terugkijken en beoordelen of de werknemer, toen hij zelf zijn dienstverband opzegde, reëel vooruitzicht had op een baan voor tenminste een half jaar voor dezelfde omvang. Als dat het geval is, komt de werknemer gewoon in aanmerking voor WW. Maar als het UWV tot de conclusie komt dat de werknemer een vaste baan heeft opgegeven terwijl er geen vooruitzicht bestond op een baan met dezelfde omvang voor een periode van minimaal 26 weken, dan is de kans groot dat er geen recht op WW bestaat.
Als je wilt weten welke formuleringen handig of gebruikelijk zijn voor een ontslagbrief, dan kun je hier gratis een voorbeeld ontslagbrief downloaden.
In deze uitlegvideo legt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen uit over welke drie punten je zeker moet nadenken als je zelf ontslag neemt.
Wij gaan je helpen. Van een controle van je VSO of een onderhandeling tot het voeren van inhoudelijk verweer. Wij helpen jou om het beste resultaat te bereiken. Bel ons op 088 – 10 10 808 of stuur ons een mail.
Zo gaan wij jou helpen