Wanneer ben ik statutair-directeur?

Wouter Van Gelderen Wouter Van Gelderen Arbeidsjurist Bijgewerkt op: 28 januari 2022

U bent statutair-directeur als u door de aandeelhouders (of soms de raad van commissarissen) van de B.V. of N.V. waar u werkzaam bent, als bestuurder benoemd bent. Als er geen sprake is (geweest) van een aandeelhoudersbesluit bent u dus geen statutair-directeur.

U kunt dus managing director, CEO, president of ook gewoon directeur op uw visitekaartje hebben staan, zonder dat u statutair-directeur bent. Het is belangrijk dat u weet of u statutair-directeur bent of niet omdat er voor de statutair-directeur een aantal bijzondere ontslagregels gelden.

Let op!

Het komt vaak voor dat een directeur denkt dat hij statutair-directeur is omdat hij als bestuurder staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hoewel een dergelijke inschrijving een aanwijzing is om aan te nemen dat iemand statutair-directeur is, is dit niet voldoende. Er zal dus ook een officieel aandeelhoudersbesluit moeten zijn waaruit blijkt dat de betreffende persoon daadwerkelijk als statutair bestuurder is aangesteld.

In de praktijk worden de termen statutair-directeur en statutair bestuurder vaak door elkaar gebruikt. Een werknemer die wel een directiefunctie bekleed, maar geen statutair-directeur is, wordt ook wel aangeduid met de term ‘titulair directeur’.

Leg jouw situatie gerust eens aan mij voor

Als je twijfelt over jouw rechtspositie en de vraag of je wel of geen statutair-directeur bent en wil je van een expert van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten horen of jouw rechten wel worden gerespecteerd? Bel me gerust en ik kan je waarschijnlijk binnen enkele minuten antwoord geven op de belangrijkste vragen rondom jouw situatie.

Maarten van Gelderen

Advocaat arbeidsrecht