Wat is het verschil tussen ontslag wegens verwijtbaar handelen en ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet is in feite de zwaarste ontslagvorm en kan alleen gegeven worden als de werknemer in kwestie zich ernstig verwijtbaar gedragen heeft.

Een gedraging die zo ernstig is dat ontslag op staande voet gerechtvaardigd is, is (uiteraard) ook ernstig genoeg om de kantonrechter te verzoeken de arbeidsovereenkomst van de werknemer te ontbinden wegens verwijtbaar handelen.

Het is soms lastig te bepalen of een gedraging zo ernstig is dat de werkgever kan overgaan tot ontslag op staande voet of dat hij toch moet kiezen voor een normale ontslagprocedure (gebaseerd op verwijtbaar gedrag). De grens tussen deze twee ontslagvormen is soms niet meer dan een dun lijntje.

Dreigt er ontslag en wil je weten hoe je er juridisch voorstaat? Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen of heb je ondersteuning nodig in een ontslagzaak?

Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Ontslag op staande voet alleen voor zwaarste categorie gedragingen

Als vuistregel moet je ervan uitgaan dat ontslag op staande voet alleen is toegestaan voor de zwaarste categorie verwijtbare gedragingen. Bekende voorbeelden zijn diefstal, verduistering of ernstige bedreiging van collega’s of leidinggevenden. Daarnaast gelden er voor ontslag op staande voet nog een aantal bijkomende voorwaarden en levert deze vorm van ontslag niet zelden een of meer gerechtelijke procedures op.

Staande voet: arbeidsovereenkomst eindigt onmiddellijk

Voor de werknemer in kwestie is er ook een groot verschil of hij op staande voet ontslagen wordt of dat de werkgever via de kantonrechter ontslag aanvraag wegens verwijtbaar handelen. In het eerste geval eindigt de arbeidsovereenkomst (en dus de loonbetalingsverplichting) per direct. In het tweede geval behoudt de werknemer recht op zijn loon totdat de rechter in de ontslagprocedure bepaald heeft dat de arbeidsovereenkomst ontbonden moet worden.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of in een bepaalde situatie ontslag op staande voet of ontslag wegens verwijtbaar handelen aan de orde is? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Onze arbeidsrechtadvocaten maken dagelijks inschattingen van de meest uiteenlopende ontslagsituaties. Neem contact met ons op om te horen hoe wij jouw situatie beoordelen. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1023 waarderingen, gemiddeld: 7.6 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder