Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de statutair-directeur?

Een statutair-directeur is een bestuurder van een rechtspersoon, meestal een B.V. of een N.V. De hoofdregel is dat een bestuurder niet persoonlijk aansprakelijk is voor zijn handelingen. De bestuurder handelt juist namens de vennootschap.

Wel is een bestuurder op grond van de wet verplicht om zijn taken behoorlijk te vervullen. U moet zich als statutair-directeur inspannen om uw werkzaamheden zo goed mogelijk te verrichten. Als u als statutair-directeur een ernstig verwijt valt te maken, dan kunt u ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen.

Er moet wel duidelijk sprake zijn van onbehoorlijk bestuur voordat u als statutair-directeur persoonlijk aansprakelijk bent. Dit kan het geval zijn als:

  • de directeur zich persoonlijk verrijkt heeft ten koste van de vennootschap
  • er sprake is geweest van onverantwoord kostbare investeringen
  • er leningen zijn verschaft aan derden zonder de kredietwaardigheid van deze derden te toetsen
  • er contracten namens de B.V. of N.V. zijn aangegaan terwijl de directeur wist dat de vennootschap deze contracten helemaal niet na kan komen

Het is dus niet zo dat een statutair-directeur persoonlijk aansprakelijk is voor elke fout die hij maakt of risicovolle investering die hij doet. Er moet echt sprake zijn van een ernstig verwijt waarbij alle omstandigheden van het geval moeten worden meegewogen.

Als u twijfelt over uw eigen persoonlijke situatie en als u wilt weten in hoeverre u persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden voor bepaalde gedragingen, kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze arbeidsrechtspecialisten.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1313 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder