Bij welke kantonrechter moet een ontslagverzoek worden ingediend?

Wouter Van Gelderen Wouter Van Gelderen Arbeidsjurist Bijgewerkt op: 28 januari 2022

De kantonrechter maakt onderdeel uit van de zogenaamde sector kanton van de rechtbank. Deze sector kanton behandelt alle geschillen die verband houden met o.a. arbeidsovereenkomsten waaronder ontslagzaken.

Er zijn in Nederland 11 rechtbanken die elk een sector kanton kennen. Elke sector kanton is weer onderverdeeld in een of meer locaties. Zo zijn er in Nederland 36 locaties waar ontslagzaken behandeld worden.

 

Een ontslagverzoek moet volgens de officiële regels worden ingediend bij de locatie van de sector kanton binnen de regio waar de werknemer woonachtig is of (als dit een andere locatie is) binnen de regio waar de werknemer voor het laatst zijn werkzaamheden verrichtte. De partij die het ontslagverzoek indient, meestal de werkgever, mag zelf een keuze maken uit deze twee locaties.

Een voorbeeld

De firma Hoogsuiker is gevestigd in Rotterdam. Vanwege een arbeidsconflict met werknemer De Vries besluit de firma Hoogsuiker een ontslagverzoek in te dienen bij de kantonrechter. De Vries werkt bij Hoogsuiker in Rotterdam, maar woont in Woerden. De werkgever kan nu kiezen of hij het ontslagverzoek indient bij de rechtbank Rotterdam, sector kanton, locatie Rotterdam of bij de rechtbank Utrecht, sector kanton, locatie Utrecht.

Leg jouw situatie gerust eens aan mij voor

Heb je ondersteuning nodig in een ontslagzaak, of heb je gewoon vragen over een ontslagprocedure? Bel me gerust en ik kan je waarschijnlijk binnen enkele minuten antwoord geven op de belangrijkste vragen rondom jouw situatie.

Maarten van Gelderen

Advocaat arbeidsrecht