Hoe werkt de proeftijd?

Maarten van Gelderen Maarten van Gelderen Advocaat arbeidsrecht Bijgewerkt op: 27 januari 2022

De proeftijd is een korte periode aan het begin van een arbeidsovereenkomst waarin de arbeidsovereenkomst door zowel de werkgever als u zelf per direct opgezegd kan worden. Er is alleen sprake van een proeftijd als deze periode schriftelijk is overeengekomen.

Duur van de proeftijd

De maximale duur van de proeftijd die overeengekomen kan worden is afhankelijk van de lengte van uw arbeidsovereenkomst. Zo mag de proeftijd bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd maximaal twee maanden bedragen. Ook als er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een duur van twee jaar of langer mag een proeftijd van twee maanden overeengekomen worden.

 

  • Benieuwd of jouw ontslag rechtsgeldig is? Doe dan in twee minuten een juridische controle met de Ontslagchecker!

 

Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een duur die korter is dan twee jaar, maar langer dan zes maanden, dan mag de proeftijd maximaal een (1) maand bedragen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een jaarcontract. Als er sprake is van een arbeidsovereenkomst met een duur van zes maanden of korter, dan mag er helemaal geen proeftijd overeengekomen worden.

Regels rondom de proeftijd worden strikt toegepast

De regels met betrekking tot proeftijd moeten door een werkgever strikt worden nageleefd. Als dit niet gebeurt, dan is de proeftijd nietig. Dat wil zeggen dat de proeftijd dan niet geldig is, bijvoorbeeld als:

 

  • de proeftijd voor beide partijen niet exact even lang is
  • de werkgever in de arbeidsovereenkomst een proeftijd heeft opgenomen die langer is dan twee maanden
  • de werkgever een proeftijd heeft opgenomen in een opvolgende (tweede of derde) arbeidsovereenkomst terwijl er geen sprake is van een andere functie en andere werkzaamheden
  • de werkgever een proeftijd heeft opgenomen in een arbeidsovereenkomst met een duur van zes maanden of korter

Hoe kunnen wij jou helpen?

De advocaten van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten behoren tot de beste ontslagadvocaten van Nederland en staan je graag bij in deze moeilijke tijd. Heb je een arbeidsrechtelijk probleem? Bel gewoon even met de Ontslaglijn en we helpen je op weg!

Eva Witteveen

Advocaat arbeidsrecht