Personeelsdossier en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Met ingang van 25 mei 2018 gelden er nieuwe privacyregels, in Nederland bekend onder de naam Algemene verordering gegevensbescherming (AVG). Burgers hebben door deze regels sterkere privacyrechten gekregen en bedrijven en organisaties moet nog zorgvuldiger met persoonsgegevens omgaan.

Als het gaat om personeelsdossiers gelden voor werkgevers de volgende specifieke verplichtingen:

  • Elke werkgever is verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens die in het personeelsdossier zitten.
  • Een werkgever mag alleen die persoonsgegevens in een personeelsdossier opnemen die relevant zijn voor de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat je wel gespreks- en functioneringsverslagen in het personeelsdossier mag opnemen, maar bijvoorbeeld geen medische gegevens van de werknemer.
  • Werknemers moeten geïnformeerd worden over welke persoonsgegevens er door hun werkgever worden opgeslagen en verwerkt.
  • Uiteraard moet elke werkgever er voor zorgen dat de personeelsdossiers passend worden beveiligd zodat ze niet verloren raken of in verkeerde handen terechtkomen.
  • Werknemers hebben het recht om hun personeelsdossier in te zien (met uitzondering van werkaantekeningen en notities die puur bedoeld zijn voor intern overleg) en bepaalde persoonsgegevens te laten rectificeren of verwijderen (als het gaat om persoonsgegevens die niet in een personeelsdossier thuishoren).

Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens is een online dossier te vinden over het onderwerp personeelsdossiers en privacy.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op grond van disfunctioneren ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Heb je een vraag over disfunctioneren of wil je je eigen situatie voorleggen aan een arbeidsrechtspecialist? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder