Wat kost arbeidsmediation en wie betaalt het?

Wouter Van Gelderen Wouter Van Gelderen Arbeidsjurist Bijgewerkt op: 28 januari 2022

De kosten van arbeidsmediation bestaat voornamelijk uit het uurtarief van de mediator. Elke mediator mag zijn eigen uurtarief bepalen. Informeer dus op voorhand naar het uurtarief van de mediator die u wilt inschakelen.

In een aantal gevallen spreken partijen af dat de kosten van de mediator op basis van een verdeelsleutel van 50/50 verdeeld worden. Als het gaat om een arbeidsrechtelijk geschil, dan is het niet ongebruikelijk dat de werkgever de kosten van de mediation voor zijn rekening neemt. Zorg in elk geval dat u van tevoren weet of en hoeveel u aan de kosten van de mediation moet bijdragen.

 

Het is ook mogelijk dat u met uw werkgever verwikkeld bent in een gerechtelijke procedure en dat de behandelende rechter voorstelt om van mediation gebruik te maken. In dat geval wordt de gerechtelijke procedure voorlopig stopgezet en kunt u door de rechtbank verwezen worden naar een mediator. In deze situatie wordt de mediation op basis van een subsidieregeling vaak gedurende maximaal 2½ uur vergoed.

Leg jouw situatie gerust eens aan mij voor

Heb je een conflict op het werk of zit je in een mediationtraject? En wil je van een expert van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten horen of jouw rechten wel worden gerespecteerd? Bel me gerust en ik kan je waarschijnlijk binnen enkele minuten antwoord geven op de belangrijkste vragen rondom jouw situatie.

Maarten van Gelderen

Advocaat arbeidsrecht