Is een arbeidsgeschil geschikt voor mediation?

Veel arbeidsgeschillen zijn in principe geschikt om door middel van mediation op te lossen. De vraag is echter of u en uw werkgever beiden bereid zijn om van mediation gebruik te maken.

Mediation is vaak een geschikt middel als u:

  • zelf invloed wilt uitoefenen op het uiteindelijke resultaat zonder afhankelijk te zijn van een rechter
  • bereid bent serieus met uw werkgever in gesprek te gaan en zijn standpunten aan te horen
  • het belangrijk vindt dat de verhouding met uw werkgever (ook na een eventueel ontslag) normaal blijft of in elk geval op een zakelijke wijze kan worden afgesloten
  • een maatwerkoplossing zoekt waarbij afspraken kunnen worden gemaakt over (bij)zaken die in een gerechtelijke procedure vaak niet aan de orde komen

Een voorbeeld

Rogier werkt als manager bij een telecombedrijf. Door de slechte financiële resultaten heeft Rogier moeten besluiten om een aantal taken van Bas, een van zijn medewerkers, te laten vervallen. Bas is het hier niet mee eens en de sfeer tussen Rogier en Bas wordt steeds grimmiger.

Het conflict escaleert en Bas meldt zich ziek. De bedrijfsarts stelt vast dat er sprake is van een arbeidsconflict en stelt mediation voor. Zowel Bas als zijn werkgever zijn bereid om het conflict in een mediationtraject te bespreken.

Tijdens het eerste mediationgesprek mogen zowel Rogier als Bas hun hart luchten. Rogier beseft tijdens dit gesprek dat zijn beslissingen door Bas deels wel begrepen worden, maar dat hij (Rogier) zijn beslissingen onvoldoende heeft toegelicht. Bas geeft aan dat hij zakelijk gezien begrijpt dat zijn functie verandert, maar dat er voor hem weinig uitdagende werkzaamheden overblijven.

In een tweede gesprek stellen Rogier en Bas beide vast dat de beste oplossing zou zijn om op een goede zakelijke wijze afscheid te nemen. Onder leiding van de mediator komt er een voor beide partijen acceptabeleafvloeiingsregeling tot stand.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1318 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder