Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt van rechtswege

Maarten van Gelderen Maarten van Gelderen Advocaat arbeidsrecht Bijgewerkt op: 27 januari 2022

Als je werkzaam bent op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geldt het uitgangspunt dat deze arbeidsovereenkomst automatisch eindigt op de afgesproken einddatum. De werkgever hoeft dus geen handelingen te verrichten of toestemming te vragen aan de kantonrechter of het UWV Werkbedrijf arbeidsovereenkomst te laten eindigen.

Ook als je ziek, arbeidsongeschikt of zwanger bent, eindigt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch op de einddatum. Op deze hoofdregel zijn wel twee belangrijke uitzonderingen:

 

1. 
Je arbeidsovereenkomst eindigt niet meer van rechtswege als er sprake is geweest van een keten van arbeidscontracten en de grenzen van de zogenaamde ketenregeling overschreden zijn. In dat geval bent je namelijk automatisch voor onbepaalde tijd in dienst en eindigt je arbeidscontract dus niet meer automatisch. Je hebt dan recht op een volwaardig ontslagbescherming.

 

2.
Je arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt ook niet van rechtswege als je voorafgaand aan dit tijdelijke contract werkzaam bent geweest op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In de wet is geregeld dat je je ontslagbescherming niet zomaar verliest als je ermee instemt dat je arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.

 

  • Benieuwd of jouw ontslag rechtsgeldig is? Doe dan in twee minuten een juridische controle met de Ontslagchecker!

Ragetlie-regel

Deze tweede uitzondering staat bij juristen ook wel bekend als de zogenaamde Ragetlie-regel. Op grond van deze regel eindigt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet automatisch als deze arbeidsovereenkomst is voorafgegaan aan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, tenzij de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd door de rechter is ontbonden of door de werkgever (nadat de werkgever een ontslagvergunning verkregen heeft) is opgezegd.

Een voorbeeld

Jan werkt al 10 jaar als monteur op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Op een bepaald moment solliciteert Jan naar een monteursfunctie op een andere afdeling. Jan wordt aangenomen, maar krijgt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangeboden.

 

Zonder er al teveel over na te denken accepteert Jan deze tijdelijke arbeidsovereenkomst en gaat hij aan de slag in zijn nieuwe functie. De werkgever van Jan toont zich na enkele maanden niet tevreden over de manier waarop Jan zijn werkzaamheden op de nieuwe afdeling vervult. Hij deelt Jan mee dat de tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengd zal worden en dat hij dus aan het einde van dit tijdelijke contract ontslagen zal zijn.

 

Jan hoeft dit niet te accepteren. Op grond van de Ragetlie-regel eindigt zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst niet automatisch, maar moet de werkgever via een ontslagprocedure de arbeidsovereenkomst beëindigen.

Hoe kunnen wij jou helpen?

De advocaten van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten behoren tot de beste ontslagadvocaten van Nederland en staan je graag bij in deze moeilijke tijd. Heb je een arbeidsrechtelijk probleem? Bel gewoon even met de Ontslaglijn en we helpen je op weg!

Eva Witteveen

Advocaat arbeidsrecht