Mag ik tijdens de proeftijd altijd ontslagen worden?

Maarten van Gelderen Maarten van Gelderen Advocaat arbeidsrecht Bijgewerkt op: 27 januari 2022

In veel gevallen wel, maar niet altijd. In de eerste plaats gaat het natuurlijk om de vraag of er sprake is van een geldige proeftijdbeding. Dat wil zeggen dat de proeftijd schriftelijk overeengekomen moet zijn en een maximale duur heeft die correspondeert met de lengte van je arbeidscontract.

Als er sprake is van een geldige proeftijd dan geldt de hoofdregel dat zowel de werkgever als jij zelf tijdens de proeftijd de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang kan opzeggen. Je werkgever heeft in dat geval dus geen toestemming van het UWV Werkbedrijf nodig en hoeft ook geen gang naar de kantonrechter te maken om je arbeidsovereenkomst op te mogen zeggen.

 

Ook zijn tijdens de proeftijd een aantal opzegverboden niet van toepassing. Dit betekent bijvoorbeeld dat je werkgever in de proeftijd je arbeidsovereenkomst ook mag opzeggen als je ziek of zwanger bent. Aan de andere kant mag je werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen wegens ziekte of zwangerschap.

 

  • Benieuwd of jouw ontslag rechtsgeldig is? Doe dan in twee minuten een juridische controle met de Ontslagchecker!

Ontslag voorafgaand aan de proeftijd

In het algemeen wordt aangenomen dat een arbeidsovereenkomst met een proeftijd zelfs voorafgaand aan de ingangsdatum van de arbeidsovereenkomst door de werkgever (maar ook door de werknemer) mag worden opgezegd.

 

Je werkgever heeft tijdens de proeftijd dus een ruime bevoegdheid arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, maar deze bevoegdheid is niet onbeperkt. Als je bijvoorbeeld van mening bent dat de opzegging van je arbeidsovereenkomst in de proeftijd heeft plaatsgevonden op discriminatoire gronden (bijvoorbeeld omdat de arbeidsovereenkomst is opgezegd vanwege zwangerschap), dan kun je de kantonrechter verzoeken om de opzegging te vernietigen of om de werkgever te vooroordelen je een schadevergoeding (in juridische vaktaal: een billijke vergoeding) te betalen.

 

Je moet dan wel binnen twee maanden na ontslagdatum een verzoek bij de kantonrechter hebben ingediend.

Hoe kunnen wij jou helpen?

De advocaten van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten behoren tot de beste ontslagadvocaten van Nederland en staan je graag bij in deze moeilijke tijd. Heb je een arbeidsrechtelijk probleem? Bel gewoon even met de Ontslaglijn en we helpen je op weg!

Eva Witteveen

Advocaat arbeidsrecht