Wanneer heb ik als werknemer geen recht op een transitievergoeding?

Om in aanmerking te komen voor een transitievergoeding moet u om te beginnen minimaal twee jaar bij uw werkgever in dienst zijn en moet uw arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever beëindigd of niet verlengd zijn.

Maar ook als u aan deze basisvoorwaarden voldoet kan er sprake zijn van een situatie dat er toch niet in aanmerking komt voor een transitievergoeding. Het moeten gaan om een van de volgende situaties:

1.
U heeft zich ernstig verwijtbaar gedragen en u bent om die reden ontslagen. Als u zich bijvoorbeeld schuldig heeft gemaakt aan diefstal of verduistering, dan heeft u geen recht op een transitievergoeding.

Toch kan er nog een flinke discussie ontstaan over de vraag of bepaald gedrag als “ernstig verwijtbaar” moet worden beschouwd. Uit de wettelijke regeling volgt in elk geval dat het moet gaan om gedrag dat (bijna) aanleiding zou kunnen geven tot ontslag op staande voet. Enige verwijtbaarheid rondom het ontslag leidt dus niet tot het vervallen van het recht op een transitievergoeding.

2.
Uw arbeidsovereenkomst is geëindigd voor uw 18e verjaardag en u en u bent gemiddeld slechts voor maximaal 12 uur per week bij deze werkgever werkzaam geweest. Het gaat in deze situatie met name om scholieren die naast hun opleiding een klein bijbaantje hebben.

3.
Uw arbeidsovereenkomst is geëindigd op of na het bereiken van uw AOW- of pensioengerechtigde leeftijd. Als er dus sprake is van een dergelijk pensioenontslag, heeft geen recht op een transitievergoeding. Als u dus vlak voor uw AOW- of pensioengerechtigde leeftijd ontslagen wordt, heeft u wel recht op een transitievergoeding. Gaat uw ontslag in op of na uw AOW- of pensioengerechtigde leeftijd, dan kunt u geen aanspraak maken op een transitievergoeding.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1023 waarderingen, gemiddeld: 7.6 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder