Transitievergoeding naast kantonrechtersformule berekenen?

Als u na 1 juli 2015 ontslagen wordt heeft u hoogstwaarschijnlijk recht op een transitievergoeding. Toch kan het zinvol zijn om ook te weten wat de uitkomst van de kantonrechtersformule zou zijn op basis van uw persoonlijke gegevens. Dat zit zo.

Officieel wordt de kantonrechtersformule met ingang van 1 juli 2015 opgeheven en vervangen door de transitievergoeding. De transitievergoeding is een wettelijk vastgelegde ontslagvergoeding waarop u recht heeft als u na een dienstverband van twee jaar of langer door uw werkgever ontslagen wordt. De kantonrechtersformule speelt vanaf 1 juli 2015 geen officiële rol van betekenis meer. Zo zullen kantonrechters deze formule niet langer toepassen en zullen werkgevers bij een ontslag met wederzijds goedvinden naar verwachting de transitievergoeding voorstellen als redelijke ontslagvergoeding.

Kantonrechtersformule ook na 1 juli 2015 nog relevant

In de praktijk is de rol van de kantonrechtersformule ook na 1 juli 2015 niet helemaal uitgespeeld. Dat heeft alles te maken met het feit dat de transitievergoeding naar verwachting een soort ondergrens vormt, maar in lang niet alle gevallen voor werknemers acceptabel is. Kunt u de transitievergoeding weigeren dan en bij ontslag een hogere ontslagvergoeding eisen? Dat is zeker mogelijk, uiteraard afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Uw werkgever zal bij een ontslagkwestie waarschijnlijk inzetten op betaling van (maximaal) de transitievergoeding. U zou daar tegenover kunnen stellen dat de transitievergoeding alleen aan de orde is als het ontslagdossier van uw werkgever voldoet aan alle wettelijke eisen. Dit laatste is in de praktijk vaak niet het geval. En volgens de nieuwe wettelijke ontslagregels zal de kantonrechter (of het UWV Werkbedrijf) een ontslagaanvraag moeten afwijzen als de aanvraag niet aan alle wettelijke voorwaarden voldoet.

Als het ontslagdossier van uw werkgever dus niet (volledig) op orde is, ligt het voor de hand dat uw werkgever een hogere ontslagvergoeding zal moeten betalen dan de wettelijk vastgelegde transitievergoeding. En daar zou de kantonrechtersformule nog een rol van betekenis kunnen spelen. In de praktijk zal de hoogte van ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden zich vaak bevinden ergens tussen de transitievergoeding en de kantonrechtersformule is. Om uw positie bij ontslag goed te kunnen bepalen is het dus handig om op basis van uw persoonlijke gegevens de transitievergoeding naast de kantonrechtersformule te berekenen. U kunt hiervoor gebruik maken van deze handige rekentool.

Kantonrechtersformule als basis voor sociaal plan

Ook zal de kantonrechtersformule voorlopig een rol blijven spelen in een aantal sociale plannen die vóór 1 juli 2015 zijn afgesloten, maar nog doorwerken na deze datum.

Vaststellingsovereenkomst checken

Een juridische check op je vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en laat een van onze ervaren arbeidsrechtspecialisten je vaststellingsovereenkomst controleren voordat je besluit deze overeenkomst te ondertekenen. Hoe werkt deze service? Bekijk de video.

Waardeer deze site:
Klant waardering Ontslag.nl
0 1286 waarderingen, gemiddeld: 7.3 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder