Met welke documenten kan een werkgever disfunctioneren aannemelijk maken?

Een werkgever kan met alle denkbare documenten aannemelijk (proberen te) maken dat een werknemer onvoldoende functioneert. Het ligt voor de hand dat er ook meerder beoordelings- of functioneringsverslagen zijn die wijzen op onvoldoende functioneren, maar strikt genomen is dat niet noodzakelijk.

Ook aan de hand van andere documenten kan een werkgever aannemelijk maken dat er sprake is van disfunctioneren. Denk bijvoorbeeld aan e-mails, memo’s, gespreksverslagen, bewijsstukken van gevolgde opleidingen en trainingen, verbeterplannen, rapportages etc.

Het aannemelijk maken van het disfunctioneren is in feite vormvrij, maar het spreekt voor zich dat het min of meer noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat zaken zoveel mogelijk op schrift gesteld worden (of per e-mail verstuurd zijn) om te voorkomen dat er een welles-nietes discussie kan ontstaan.

Dreigt er ontslag vanwege (dis)functioneren en wil je weten hoe je er juridisch voorstaat? Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen of heb je ondersteuning nodig in een ontslagzaak?

Neem dan contact op met een van onze ontslagspecialisten. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Is een werknemer verplicht om gespreksverslagen voor akkoord of voor gezien ondertekenen?

Nee, dat is een werknemer niet. Uiteraard is het voor een werkgever verstandig om van een serieus gesprek over het functioneren van de werknemer een verslag te maken en dit verslag aan de werknemer voor te leggen. Veelal zal de werkgever de werknemer dan vragen om hem te bevestigen dat dit verslag een correcte weergave is van hetgeen besproken is.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat de werknemer het wel eens is met de verslaglegging, maar niet met de kritiek op zijn functioneren. Om die reden zijn sommige werknemers, niet onbegrijpelijk, huiverig om een verslag voor akkoord of voor gezien te ondertekenen. De werkgever zou er dan voor kunnen kiezen om het verslag per e-mail of per post aan de werknemer toe te sturen. Ook zou de werkgever de werknemer kunnen vragen om hem (de werkgever) aan te geven met welke punten van het verslag hij het niet eens is.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op grond van disfunctioneren ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Heb je een vraag over disfunctioneren of wil je je eigen situatie voorleggen aan een arbeidsrechtspecialist? Neem gerust eens contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder