Verbetertraject verlengen (bij ziekte)?

Het is van belang om bij de start van een verbetertraject concreet vast te leggen wat de duur van dit traject zal zijn. De einddatum en de eindevaluatie van dit traject moeten dus op voorhand vaststaan.

Toch zijn er omstandigheden denkbaar die aanleiding kunnen zijn om het traject te verlengen. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die gedurende het traject de nodige verbetering heeft laten zien, maar nog (net) niet functioneert op het niveau dat van hem verwacht wordt. In dat geval zou de werkgever kunnen besluiten om het verbetertraject te verlengen. Als de werkgever tot zo’n verlenging besluit, is het verstandig dat dit schriftelijk richting de werknemer wordt vastgelegd. De werkgever zou moeten aangeven waarom het verbetertraject verlengd wordt, wat er tijdens de verlenging van de werknemer verwacht wordt en hij zou moeten beschrijven tot welke datum deze verlenging zal lopen.

Een andere omstandigheid om het verbetertraject te verlengen is een mogelijke uitval van de werknemer wegens arbeidsongeschiktheid. Als de werknemer tijdens het verbetertraject ziek uitvalt, ligt het voor de hand om het verbetertraject op te schorten totdat de werknemer weer volledig hersteld is. Zolang de werknemer nog (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is, moet de nadruk namelijk liggen op herstel en re-integratie. Dat wil overigens niet zeggen dat de werkgever een werknemer tijdens zijn re-integratie helemaal niet zou mogen aanspreken op zijn gedrag, houding of werkwijze, maar terughoudendheid is daarbij wel geboden. Uiteraard zal ook de aard van de arbeidsongeschiktheid en de aard van het disfunctioneren hierbij een rol spelen. Een werknemer die al weer vier volledig dagen werkt (en normaal gesproken fulltime werkt) mag best kritisch op zijn functioneren aangesproken worden. Dat ligt minder voor de hand bij de volledig arbeidsongeschikte werknemer die nog slechts op arbeidstherapeutische basis voorzichtig weer op kantoor aanwezig is.

In het algemeen is het raadzaam om de werknemer die tijdens het verbetertraject arbeidsongeschikt uitvalt schriftelijk te berichten dat het verbetertraject voorlopig wordt opgeschort in afwachting van zijn herstel.

Tip!

Bestel het boekje “De disfunctionerende werknemer”. Dit boekje geeft op een praktische manier inzicht in alle facetten rondom het onderwerp disfunctioneren. Door de vele praktijkvoorbeelden krijg je daarnaast een goed beeld hoe een rechter tegen bepaalde situaties aankijkt. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op grond van disfunctioneren ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Heb je een vraag over disfunctioneren of wil je je eigen situatie voorleggen aan een arbeidsrechtspecialist? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 0900 – 10 10 123 (50 cpm) of per mail via info@ontslag.nl.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder