Redelijke herplaatsingstermijn

De herplaatsing is gekoppeld aan een ‘redelijke termijn’. De werkgever moet als het ware een aantal maanden vooruit kijken en een inschatting maken of het mogelijk is om de werknemer gedurende deze toekomstige periode te herplaatsen.

De duur van deze herplaatsingstermijn is gelijk aan de wettelijke opzegtermijn van de werkgever (artikel 10 Ontslagregeling). Stel dat de wettelijke opzegtermijn voor de werkgever in een bepaalde situatie twee maanden bedraagt, dan is ook de redelijke termijn in het kader van de herplaatsing twee maanden. De wettelijke opzegtermijn van de werkgever is afhankelijk van de duur van het dienstverband.

Duur dienstverband Opzegtermijn werkgever
(in maanden)
Redelijke herplaatsingstermijn
(in maanden)
0 – 5 jaar 1 1
5 – 10 jaar 2 2
10 – 15 jaar 3 3
≥ 15 jaar 4 4
Arbeidsgehandicapte werknemer 26 weken


Let op!

De werkgever hoeft de redelijke herplaatsingstermijn niet volledig te doorlopen voordat hij kan besluiten om aan te sturen op een beëindiging van het dienstverband. Het gaat er alleen om dat de werkgever aan het begin van deze termijn een inschatting maakt of herplaatsing überhaupt mogelijk is.

Als een ontslag met wederzijds goedvinden niet tot de mogelijkheden behoort en de werkgever een ontslagprocedure bij de kantonrechter in gang zet, dan wordt de herplaatsingstermijn berekend vanaf het moment dat de kantonrechter een uitspraak doet. Dat is wat vreemd, want zo weet je nooit precies wanneer de herplaatsingstermijn nu daadwerkelijk aanvangt. In de praktijk komt het erop neer dat je de duur van de ontslagprocedure (ongeveer twee maanden) bij de herplaatsingstermijn optelt. Onderstaand voorbeeld laat zien hoe dit in de praktijk werkt.

De Klimvallei B.V. is een bedrijf dat outdoor activiteiten organiseert. Deze werkgever is al geruime tijd niet tevreden over een van haar instructeurs, Johan de Beer. Hij communiceert slecht en met enige regelmaat beklagen klanten zich over zijn stugge en onvriendelijke houding. Na een verbetertraject van ongeveer vier maanden besluit De Klimvallei dat een beëindiging van het dienstverband onvermijdelijk is.

Omdat Johan niet wil meewerken aan een ontslagregeling ziet De Klimvallei zich genoodzaakt om via een advocaat een ontslagverzoek in te dienen bij de kantonrechter. Johan is twaalf jaar in dienst. De wettelijke opzegtermijn van de werkgever en daarmee dus ook de redelijke herplaatsingstermijn bedraagt dus drie maanden.

De advocaat van De Klimvallei dient op 12 mei 2019 het ontslagverzoek in bij de kantonrechter in Amsterdam. Omdat de gemiddelde duur van een ontslagprocedure ca. twee maanden bedraagt, zal de rechter waarschijnlijk medio juli 2019 een beslissing nemen. Omdat de redelijke herplaatsingstermijn van drie maanden officieel pas begint te lopen op het moment dat de rechter tot een uitspraak komt, zal de advocaat van De Klimvallei in het ontslagverzoek moeten aangeven dat er zich de komende vijf maanden (drie plus twee) naar verwachting geen herplaatsingsmogelijkheden voor Johan voordoen.

Tip!

Bestel het boekje “De disfunctionerende werknemer”. Dit boekje geeft op een praktische manier inzicht in alle facetten rondom het onderwerp disfunctioneren. Door de vele praktijkvoorbeelden krijg je daarnaast een goed beeld hoe een rechter tegen bepaalde situaties aankijkt. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op grond van disfunctioneren ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Waardeer deze site:
Klant waardering
0 1245 waarderingen, gemiddeld: 7.4 /10

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Up to date blijven?

Blijf op de hoogte van het laatste ontslagnieuws

 

Ontvang maandelijks een update van de belangrijkste uitspraken en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.

 

Meld je hier aan

 

Lees verder